Persoanele vaccinate complet nu intră în carantină. Şefa DSP Bucureşti explică de ce acestea nu sunt considerate contacţi direcţi ai unui caz pozitiv

Dr. Oana Nicolescu, şefa DSP Bucureşti, a declarat că persoanele vaccinate cu schema completă nu sunt nevoite să stea în carantină, cu condiţia de a fi trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare.

24 sept. 2021, 08:48
Persoanele vaccinate complet nu intră în carantină. Şefa DSP Bucureşti explică de ce acestea nu sunt considerate contacţi direcţi ai unui caz pozitiv

De asemenea, persoanele vaccinate complet împotriva COVID-19 nu sunt considerate contacţi direcţi ai unui caz de infectare cu noul coronavirus, motiv pentru care îşi pot relua activităţile zilnice.

Persoanele vaccinate complet nu intră în carantină. Ce faci după ce ai aflat că ai COVID-19?

După ce au aflat rezultatul testului RT-PCR, persoanele infectate nu trebuie să ia legătura cu Direcţia de Sănătate Publică. Acestea vor fi sunate de un reprezentant al DSP pentru a realiza ancheta epidemiologică, după ce laboratorul unde s-a făcut testarea COVID-19 introduce rezultatul în aplicaţia Corona forms, a explicat dr. Oana Nicolescu, şefa DSP Bucureşti, într-un interviu acordat News.ro.

„Îi rugăm să acceseze exclusiv numărul de Call Center 021-9462 şi nu pe cele aparţinând altor departamente ale instituţiei şi să vizualizeze informaţiile aflate pe site-ul instituţiei.

Ţinând cont că la numărul unic de Call Center 021-9462 s-au înregistrat şi 4086 de apeluri în 24 de ore, iar persoane care preiau apelurile sunt în număr de circa 10/tură, se poate deduce dificultatea în preluarea apelurilor, motiv pentru care, începând din data de 23 septembrie, a fost suplimentat numărul personalului din Call Center astfel încât să asigurăm un număr de 21 de persoane / tură. Precizăm faptul că persoanele care apelează acest număr de telefon solicită testarea anti-covid prin intermediul SABIF, solicită rezultatul testului efectuat, informaţii despre izolare/ carantinare, informaţii despre situaţia contacţilor vaccinaţi, informaţii privind deplasarea în străinătate, informaţii privind suspendarea măsurii carantinei pentru persoanele revenite în România din ţări aflate în zone cu risc epidemiologic, informaţii cu privire la situaţia copiilor, care sunt contacţii unui elev pozitiv, informaţii privind testarea în a -8-a zi, etc”, a afirmat şefa DSP Bucureşti, potrivit sursei citate.

Citeşte şi: Emilian Imbri: Nu a adus nimeni un nor de coronavirus, nu vine valuri-valuri!

Cum obţii concediul medical dacă ai COVID-19?

Persoanele infectate cu COVID-19 pot obţine concediu medical pe baza raportului medical emis de aplicaţia Corona Forms şi transmis de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) pe adresa de e-mail atât bolnavului dacă a furnizat astfel de date de contact, cât şi medicului de familie pe adresa de email furnizată de SIUI, a mai precizat şefa DSP Bucureşti.

Persoanele vaccinate complet nu intră în carantină deoarece nu sunt considerate contacţi direcţi ai unui caz pozitiv

„Persoanele vaccinate cu schemă completă şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare nu sunt considerate contacţi direcţi ai unui caz pozitiv şi pentru acestea nu va fi instituită măsura carantinării. Contacţii direcţi pentru care se instituie măsura carantinării sunt stabiliţi de către DSP în urma anchetei epidemiologice”, a afirmat dr. Oana Nicolescu, şeful DSP Bucureşti, conform News.ro.

Citeşte şi: Alexandru Rafila dă de pământ cu autorităţile: „Vor să bage frica în părinţi ca să nu-şi mai trimită copiii la şcoală. Se încearcă deturnarea atenţiei publice de la incompetenţă, de la lipsa de asumare”