Personalul TESA de la termocentralele Mintia şi Paroşeni, trimis în şomaj tehnic

Un sfert din personalul TESA de la termocentralele Mintia şi Paroşeni, structuri ale Complexului Energetic Hunedoara (CEH), va fi trimis de miercuri în şomaj tehnic, prin rotaţie, câte cinci zile pe lună, din cauza economiilor pe care cele două unităţi productive trebuie să le facă la fondul de salarii.

10 iun. 2014, 13:09
Personalul TESA de la termocentralele Mintia şi Paroşeni, trimis în şomaj tehnic

„Începând cu 11 iunie, în fiecare lună, un sfert din personalul TESA de la Mintia şi Paroşeni va sta acasă câte cinci zile, prin rotaţie. Pentru aceste zile, oamenii vor fi plătiţi cu 75% din salariul de bază. Motivul pentru care s-a luat această decizie la nivelul conducerii CEH este faptul că nu sunt bani, în condiţiile în care vindem electricitatea produsă cu 100 lei/MW, iar costurile de producţie sunt de trei ori mai mari”, a declarat marţi pentru AGERPRES vicepreşedintele Sindicatului „Muntele”, Cristian Iştoc.

Conform liderului sindical, de reducerea programului de lucru ar putea fi afectaţi şi muncitorii care nu sunt implicaţi direct în activitatea de producţie, atât de la minele din Valea Jiului, cât şi de la termocentrale. O decizie clară în acest sens va fi luată după ce directorul general al CEH va reveni în ţară, cel mai probabil săptămâna viitoare.

„Singurii care vor avea un program normal de lucru vor fi minerii care lucrează în subteran şi personalul direct productiv din termocentrale”, a precizat Cristian Iştoc.

Sindicatul „Muntele” se află în conflict de muncă cu administraţia CEH din cauza blocajului apărut la negocierea contractului colectiv de muncă. Sindicatul a organizat săptămâna trecută o grevă de avertisment de două ore şi se pregăteşte pentru declanşarea unei greve generale în situaţia în care discuţiile cu administraţia CEH nu vor evolua în mod favorabil.

Sindicatul „Muntele” numără peste 3.200 de membri de la minele Lupeni, Livezeni, Lonea şi Vulcan, dar şi de la termocentralele Paroşeni şi Mintia.

Citeşte şi Protest spontan la Termocentrala Mintia