Pescadorul „Cormoranul 2” a ajuns în Portul Mangalia după 30 de ore de la apelul de urgenţă

Mai bine de 30 de ore a durat ca pescadorul Cormoran 2, ale cărui motoare au cedat în largul mării, să fie adus la ţărm. Deşi în căutarea lui autorităţile au trimis două elicoptere şi două nave, echipajul a fost salvat de un vas al aceleiaşi firme. Din fericire, membrii echipajului nu au avut de suferit. Deoarece au ieşit din apele teritoriale ale României, nava Agenţiei Naţionale de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare şi cea a poliţiştilor de Frontieră au fost controlate amănunţit de poliţiştii Gărzii de Coastă.

05 mart. 2015, 11:47
Pescadorul „Cormoranul 2” a ajuns în Portul Mangalia după 30 de ore de la apelul de urgenţă

După mai bine de 30 de ore în care a rămas fără motoare, în largul mării, pescadorul s-a întors în Portul Mangalia, tractat de o altă navă comercială, scrie reporterntv.ro.

Pescadorul Cormoran 2 trebuia să ajungă la țărm în jurul orei 02.00, însă a acostat cu o oră întârziere. Pescarii spun că nu au mai putut controla nava de marți seara, din cauza unei defecțiuni la motoare. Din motive inexplicabile, alarma s-a dat însă abia miercuri dimineață când Garda de Coastă a sesizat Serviciul de Căutare și Salvare. Un elicopter al MApN, unul de la Aerodromul Tuzla, o navă a Agenției Naționale de Salvare a Vieții Omenești pe Mare și una a polițiștilor de Frontieră au plecat în căutarea pescadorului.

Autoritățile spun că pe mare a fost furtună de gradul IV, iar asta a îngreunat operațiunile de salvare. Directorul companiei care a trimis miercuri un elicopter civil în zona unde se afla pescadorul susține, însă, contrariul. Potrivit acestuia, deși existau informații despre nava aflată în pericol încă de marți seară, nimeni nu ar fi pornit în căutarea ei.

„Găsirea lor a fost după 17–18 ore după ce au anunțat că au o problemă. Nu e admisibil pentru că nu a fost vreme rea, marea nu a fost montată, nimeni nu ne-a solicitat să intervenim. La ora 11, noi am transmis primi coordonatele geografice”, a afirmat Adrian Vasilache, director general Regional Air Services.

Salvarea a venit de la un alt pescador, Olimpus, ce aparține aceluiași proprietar. Escortați de polițiștii de Frontieră, pescarii au ajuns teferi în portul Mangalia și spun că nu s-au temut nicio clipă că li s-ar putea întâmpla ceva rău.

Citeşte şi Cinci români, salvaţi de pe un pescador în derivă, în Marea Neagră. Armata a intervenit cu elicopterul VIDEO