Pestă porcină africană, alertă în aeroporturi şi porturi. ANSVSA face controale de amploare

Toate aeroporturile şi porturile fluviale şi maritime în care acostează nave destinate transportului internaţional de pasageri şi mărfuri vor fi verificate, în acest sfârşit de săptămână, de către inspectorii sanitar veterinari, acţiunea având scopul de a preveni apariţia pestei porcine africane. Controlul vine în contextul notificărilor primite din partea Comisiei Europene cu privire la apariţia de noi focare în Cehia, Estonia, Lituania, Polonia, Belarus, Rusia şi Ucraina.

21 iul. 2017, 11:55
Pestă porcină africană, alertă în aeroporturi şi porturi. ANSVSA face controale de amploare

Având în vedere notificările primite din partea Comisiei Europene cu privire la apariţia şi evoluţia unor noi focare de pestă porcină africană în anumite State Membre ale UE (Cehia, Estonia, Lituania, Polonia), precum şi în ţări terţe (Belarus, Rusia, Ucraina), conducerea instituţiei a dispus pentru sfârşitul acestei săptămâni, efectuarea unei acţiuni ample de control la nivel naţional.

Pe durata controlului, se va verifica modul de respectare a cerinţelor privind colectarea, depozitarea şi neutralizarea deşeurilor menajere şi a subproduselor nedestinate consumului uman, provenite de la mijloacele de transport internaţional aeriene şi navale.

Potrivit news.ro, în acest sens, inspectorii sanitar veterinari şi pentru siguranţa alimentelor vor efectua controale în toate aeroporturile internaţionale şi în porturile fluviale şi maritime în care acostează nave destinate transportului internaţional de pasageri şi mărfuri.

Totodată, o atenţie deosebită va fi acordată verificării mijloacelor de transport care sosesc sau care au tranzitat ţările în care au evoluat focarele de pestă porcină.

Cu ocazia controalelor efectuate, reprezentanţii DSVSA judeţene vor informa administratorii porturilor/aeroporturilor cu privire la obligaţiile şi responsabilităţile ce le revin, referitoare la colectarea, depozitarea şi neutralizarea deşeurilor menajere şi a subproduselor nedestinate consumului uman, în scopul prevenirii introducerii pe teritoriul României a pestei porcine africane.

„Noi facem eforturi susţinute şi încercăm atât cât putem să ne ţinem ţara departe de riscul apariţiei pestei porcine africane. Nu ştim însă cât timp vom putea face acest lucru. Avem, într-adevăr, intensificate toate formele de control, chiar pot să vă spun că am solicitat reţelelor de benzinării, precum şi aeroporturilor, să îşi intensifice acţiunile de salubrizare a spaţiilor destinate depozitării reziduurilor alimentare şi colectarea acestora, având în vedere această experienţă oarecum nouă cu Cehia. De asemenea, avem alertate la maximum autorităţile din cadrul Direcţiilor Sanitar Veterinare din cele opt judeţe riverane, pe Nord şi pe Est. Punctele vamale, de asemenea, sunt alertate pentru a face un control cât se poate de eficient al bagajelor călătorilor. Se face un control, de asemenea, cu maximă rigurozitate, a transportatorilor, a mărfurilor transportate, asigurăm o supraveghere cât de eficient se poate pentru a putea identifica într-un timp cât se poate de scurt un eventual cadavru cu provenienţa de la un animal mort de pesta porcină africană sau animale cu un comportament schimbat şi cu suspiciune de pestă porcină africană”, a declarat preşedintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu, citat în comunicatul de presă.

Potrivit oficialilor ANSVSA, propagarea bolii este grăbită, scăpând repede de sub control şi are „incidenţe economice deosebite”, fiind „un pericol real şi actual”.