Pesta porcină africană este încă activă în 227 de localităţi. La cât se ridică despăgubirile

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează, în prezent, în 227 de localităţi din 20 de judeţe, cu un număr de 914 de focare, dintre care 12 în exploataţii comerciale, în timp ce în alte două judeţe s-au semnalat doar cazuri la mistreţi, informează, luni, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Romania TV
25 mart. 2019, 14:57
Pesta porcină africană este încă activă în 227 de localităţi. La cât se ridică despăgubirile

Potrivit datelor centralizate de către Autoritate, în total, au fost eliminaţi 365.479 de porci afectaţi de boală şi există 1.219 de cazuri la mistreţi.

De asemenea, până la ora actuală, au fost stinse 319 de focare, dintre care: 83 în judeţul Ialomiţa, 76 în judeţul Brăila (dintre care şapte în exploataţii comerciale), 58 în judeţul Constanţa, 32 în judeţul Bihor, 20 în judeţul Satu Mare, 13 în judeţul Galaţi, opt în judeţul Ilfov, şapte în judeţul Buzău, câte cinci focare în judeţele Giurgiu şi Olt, trei în judeţul Maramureş, câte două focare în judeţele Dâmboviţa (din care unul într-o exploataţie de tip A) şi Teleorman, respectiv câte un focar în judeţele Argeş şi Dolj.

Până la această dată, au fost despăgubiţi 8.558 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 251,346 milioane de lei, precizează ANSVSA.

Cele mai mari despăgubiri au fost plătite în judeţele: Brăila (pentru 3.216 exploataţii dintr-un total de 3.226 de exploataţii, în valoare de 172,060 milioane lei), Tulcea (pentru 1.162 de exploataţii dintr-un total de 1.177 de exploataţii, în valoare de 46,564 milioane lei) şi Călăraşi (pentru 318 exploataţii din cele 319 afectate, în valoare de 19.143 milioane de lei).

Conform ANSVSA, cele mai multe focare sunt în judeţele: Tulcea – 576 (dintre care 5 focare la exploataţii comerciale şi un focar la o exploataţie de tip A, şi 161 de cazuri la mistreţi), Călăraşi – cu 103 focare (un focar la o exploataţie comercială şi 94 de cazuri la mistreţi), Brăila – cu 57 de focare (dintre care 4 focare la exploataţii comerciale şi 19 cazuri la mistreţi), Ialomiţa – cu 44 de focare în gospodăriile populaţiei şi 153 de cazuri la mistreţi, şi Constanţa – cu 35 de focare în gospodăriile populaţiei şi 23 de cazuri la mistreţi.

În restul judeţelor afectate se înregistrează de la unul la 28 de focare.

Prezenţa virusului PPA în România a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Specialiştii veterinari reafirmă că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană, iar pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, în timp ce proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

ANSVSA a anunţat că România a primit primele două tranşe din grantul de 34,28 milioane de euro, reprezentând contribuţia financiară a Uniunii Europene (UE) pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA). Astfel, prima tranşă, în valoare de 10 milioane de euro, a fost virată pe data de 13 decembrie 2018, iar cea de-a doua, de 3,9 milioane de euro, în data de 28 decembrie 2018.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Lovitură totală pentru Pepco. Ce se întâmplă cu magazinul adorat de sute de mii de români. Oamenii stăteau la coadă pentru produse, dar gigantul care deține Zara, Stradivarius sau Bershka i-a întors din drum
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
Playtech.ro
Cât va costa un apartament de 130.000 € după majorarea TVA din 1 august. Calculul care îi descurajează pe cumpărători
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Renovare fără bătăi de cap. Cum cureți varul de pe ramele geamurilor termopan
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Cum sunt oamenii născuți în Iulie. Ce calități și defecte au
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin