Pesta porcină africană. Peste 270 de focare în România, 10 în ultima săptămână

România înregistrează 272 de focare active de pestă porcină africană, fiind anunţate zece focare noi în intervalul 11-17 iunie 2020, potrivit datelor anunţate vineri de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

RomaniaTV.net
19 iun. 2020, 10:06
Pesta porcină africană. Peste 270 de focare în România, 10 în ultima săptămână

Pe 19 iunie, pesta porcină africană evoluează în 150 de localităţi din 24 de judeţe, cu un număr de 272 de focare, dintre care 5 focare în exploataţii comerciale. În alte 16 judeţe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreţi.

Citeşte şi: Scene morbide într-o pădure din Sălaj! Peste 60 de porci mistreţi au fost ucişi de pesta porcină africană

Zece focare noi au fost descoperite în mai multe judeţe, printre care trei în Bihor, două în Dâmboviţa şi câte un focar în Braşov, Dolj, Prahova, Brăila şi Alba. De asemenea, în perioada menţionată au fost stinse şapte  focare, cele mai multe în judeţul Teleorman, respectiv şase focare şi unul în Braşov.

Până vineri au fost despăgubiţi 15.129 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 440,97 milioane de lei. În perioada următoare vor fi plătite despăgubiri în valoare de 7,98 milioane de lei pentru alţi 203 proprietari.

De la începutul acestui an, în Europa, pe lângă România au fost diagnosticate focare de PPA în: Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Serbia, Slovacia şi Ucraina şi Grecia. Porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact dezastruos la nivel economic şi social.