Pesta porcină, răspândită intenţionat de contrabandişti pentru câştiguri din contrabandă. Preţul cărnii de porc s-a dublat

Găşti criminale din China răspândesc intenţionat boala pestei porcine africane, ca să profite de pe urma ei prin creşterea preţului la carnea de porc, scrie South China Morning Post.

16 dec. 2019, 14:35
Pesta porcină, răspândită intenţionat de contrabandişti pentru câştiguri din contrabandă. Preţul cărnii de porc s-a dublat

Grupuri bine organizate de infractori aua exploatat criza pestei porcine africane din China, prin răspândirea intenţionată a bolii, pentru a-i obliga astfel pe fermieri să îşi vândă porcii la un preţ scăzut. Carnea este apoi vândută drept sănătoasă, potrivit unei anchete a revistei China Comment, afiliată agenţiei de ştiri de stat Xinhua.

Până acum, boala a redus efectivele de porci din ţară cu peste 40 la sută din cauza sacrificiilor în masă destinate să oprească răspândirea bolii, iar preţul cărnii de porc este mai mult decât dublu.

Dezvăluirea revoltătoare a unui măcelar înainte de Sărbători: „Când vedem cancer în carnea de porc…”

Ancheta mai arată că infractorii au încercat să răspândească panica în rândul fermierilor pentru a-i forţa să-şi vândă animalele la un preţ mai mic, iar în cazuri extreme au plasat chiar şi furaje infectate în interiorul fermelor locale de porci.

„Una dintre filialele noastre a zărit odată drone care aruncă obiecte necunoscute în ferma de porci, iar ulterior o inspecţie a descoperit virusul pestei porcine africane în aceste obiecte”, a spus un manager al fermierilor.

Ce se întâmplă în corp când mănânci carne de porc

După ce cumpără porcii, infractorii vând apoi pe piaţa de contrabandă animalele sau carnea lor, în zone unde preţurile sunt mai mari. Acest lucru are loc în ciuda interdicţiei de a transporta carne de porc sau animale între provincii pentru a controla răspândirea bolii. Numai în sud-vestul provinciei Yunnan autorităţile au interceptat deja 10.000 de porci vii, unii infectaţi cu virusul pestei porcine africane, care erau destinaţi altor provincii.

Contrabandiştii dau mită inspectorilor şi falsifică certificate de carantină pentru a vinde animalele dincolo de graniţele provinciilor.