Peste 1.000 de miliarde de dolari cheltuiţi de americani în Afganistan s-au dus pe apa sâmbetei în opt zile. Talibanii au cucerit şi Kandahar, al doilea oraş ca mărime al ţării

Talibanii au capturat vineri Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand, în sudul Afganistanului, dar şi Kandahar după ce au lăsat armata şi responsabili politici şi administrativi să evacueze oraşul, a declarat o sursă de securitate.

13 aug. 2021, 10:13
Peste 1.000 de miliarde de dolari cheltuiţi de americani în Afganistan s-au dus pe apa sâmbetei în opt zile. Talibanii au cucerit şi Kandahar, al doilea oraş ca mărime al ţării

„Lashkar Gah a fost evacuat. Ei au decis o încetare a focului de 48 de ore pentru a se putea evacua” armata şi responsabili civili, a declarat pentru Al Jazeera un înalt responsabil afgan din domeniul securităţii. Cu puţin timp înainte, talibanii revendicaseră preluarea oraşului. În cursul dimineţii de vineri, insurgenţii au ocupat Chaghcharan, capitala provinciei Ghor, în centrul ţării, a anunţat un purtător de cuvânt al guvernatorului, Zalmai Karimi. Talibanii revendicaseră în timpul nopţii de joi spre vineri capturarea Kandahar (sud), al doilea oraş ca mărime al ţării, informaţie confirmată de un locuitor. Ei au capturat joi Herat (vest), al treilea oraş ca importanţă afgan, şi se apropiaseră până la 150 km de Kabul, ocupând Ghazni, la sud-vest de capitală.

În opt zile, insurgenţii au cucerit aproape jumătate din capitalele de provincie afgane. Ei controlează cea mai mare parte a nordului, vestului şi sudului ţării.

Kabul, Mazar-i-Sharif, principalul oraş din nord, şi Jalalabad (est) sunt singurele trei mari oraşe aflate încă sub controlul guvernului.

Citeşte şi SUA au cheltuit peste 1.000 de miliarde de dolari în războiul din Afganistan. Joe Biden nu regretă decizia de retragere a trupelor

Talibanii şi-au lansat ofensiva în mai, odată cu debutul retragerii definitive a trupelor americane şi NATO din Afganistan, operaţiune ce ar urma să se încheie la 31 august.

Ei au ocupat mai întâi vaste zone rurale, fără să întâmpine prea multă rezistenţă. Apoi, avansarea lor s-a accelerat dramatic în ultimele zile, mai multe centre urbane căzând în mâinile lor în efect de domino, adeseori fără prea mare rezistenţă.

Din cauza „accelerării” evenimentelor, Washingtonul a anunţat în cursul nopţii de joi spre vineri desfăşurarea a 3.000 de soldaţi pe aeroportul internaţional Kabul pentru a ajuta la evacuarea diplomaţilor şi rezidenţilor americani.

Londra a anunţat trimiterea unui contingent de 600 de militari în scop similar.

Citeşte şi Atentat în Afganistan, zece morţi de la organizaţia caritabilă promovată de Prinţesa Diana. Statul Islamic a revendicat atacul


loading...