Peste 1.000 maşini blocate, mii de oameni în adăposturi şi câteva sute blocate în nămeţi

După viscol şi zăpadă, gerul pune stăpânire pe România. Doi oameni morţi, peste 1000 de maşini blocate, mii de persoane în adăposturi şi sute care încă sunt izolate în nămeţi, în ciuda intervenţiilor armatei şi jandarmilor. Acesta este tabloul, după două zile de ninsoare şi viscol. Cele mai afectate judeţe sunt cele din sud-estul ţării. Două judeţe se află încă sub avertizarea meteo cod galben, iar sute de şcoli rămân închise.

RomaniaTV.net
27 ian. 2012, 06:33
Peste 1.000 maşini blocate, mii de oameni în adăposturi şi câteva sute blocate în nămeţi

Peste 1.000 de maşini se află încă blocate pe autostrăzi, drumuri judeţene şi drumuri naţionale din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din ultimele 36 de ore. Autostrăzile A1, A2 şi A4 şi mai multe drumuri judeţene şi comunale sunt în continuare blocate. Se pare că 53 de drumuri naţionale sunt blocate total sau parţial, pentru deszăpezire, informează agerpres.ro.

Potrivit oficialul IGSU, Alin Maghiar, în cursul zilei de joi aproximativ 2.300 de persoane au fost salvate şi evacuate, dintre acestea 77 din Afumaţi, Popeşti şi Şindriliţa au fost cazate de autorităţile publice locale.

În jur de 55 de localităţi din ţară au rămas izolate din cauza drumurilor comunale blocate. Pe lângă acestea, 139 de localităţi din Buzău, Călăraşi, Giurgiu, Argeş, Dâmboviţa şi Constanţa au alimentarea cu energie electrică întreruptă, parţial sau total. La acestea se adaugă aproape 120 de localităţi în care nu s-a putut remedia alimentarea cu energie electrică sau la care încă se lucrează.

3.800 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri, militari MApN, lucrători ai CNADNR au participat la acţiunile din ultimele 24 de ore.

538 de maşini de poliţie, camioane şi ambulanţe au acţionat în vederea rezolvării problemelor cauzate de zăpadă şi viscol.

Un cetăţean cu hemoragie a fost transportat de Inspectoratul General de Aviaţie al MAI din Dâmboviţa la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală.

Joi au fost anunţate trei solicitări pentru elicopter în Călăraşi, pentru transportul unor persoane bolnave. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, elicopterul nu a putut interveni şi a fost nevoit să se întoarcă. Se va încerca în cursul zilei de vineri să se ajungă la bolnavi.

Militarii MApN şi pompierii militari au împărţit joi noaptea carburanţi, mâncare, apă şi ceai cald persoanelor care au rămas blocate în autovehiculele înzăpezite. Premierul Emil Boc a cerut prefecţilor să se asigure că toate autoturismele blocate în trafic din cauza viscolului şi zăpezii au fost verificate şi nu este în pericol viaţa vreunui om.

MApN poate pune la dispoziţie, în caz de nevoie, până la 5.000 de militari pentru intervenţii de urgenţă în vederea salvării oamenilor blocaţi în zăpadă.

Potrivit Ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, peste 800 din cele 1.088 de utilaje de care dispune CNADNR pentru degajarea autostrăzilor şi drumurilor naţionale de zăpadă sunt funcţionale şi acţionează în teritoriu pentru scoaterea dintre nămeţi a autoturismelor şi TIR-urilor.

Porturile sunt în continuare închise. Aeroporturile sunt toate deschise şi funcţionează în condiţii de iarnă, neavând probleme speciale.

100 de TIR-uri au fost oprite, joi seară, în Vama Bechet, judeţul Dolj, din cauza codului roşu de ninsoare instituit în Bulgaria. În punctul de trecere al frontierei de la Calafat circulaţia se desfăşoară în condiţii normale.

În Suceava nu mai ninge, iar circulația se desfășoară în condiții de iarnă. Temperaturile în Bucovina au scăzut în această dimineață  până la -17 grade.

Drumurile naționale din Tulcea și Constanța au fost blocate, iar cele județene au fost parțial deblocate. Un tren care venea de la București la Constanța a ajuns cu o întârziere de 11 ore, iar activitatea din Portul Contanța a fost sistată.