Peste 1.600 de medici au plecat numai în acest an din România pentru a profesa în străinătate

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat, joi, la Timişoara, că 1.605 medici au plecat numai în acest an din România, pentru a profesa în străinătate, susţinând că medicii rezidenţi ar trebui să fie plătiţi mai bine.

RomaniaTV.net
13 sept. 2012, 12:43
Peste 1.600 de medici au plecat numai în acest an din România pentru a profesa în străinătate

Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, deşi s-au deblocat posturi în sistemul sanitar, nu sunt persoane care să le ocupe deoarece tot mai mulţi medici preferă să profeseze în străinătate.

„1.605 medici au plecat numai în acest an din România ca să profeseze în străinătate. Vă daţi seama ce înseamnă acest lucru pentru sistemul de sănătate? S-au deblocat posturi, dar paradoxul este că nu are cine să se înscrie la concurs. Noi insistăm cu rezidenţii, să fie mai bine plătiţi, pentru că ne gândim la binele sistemului. Dacă ar fi mai bine plătiţi, nu ar mai pleca din ţară. Numai în Marea Britanie sunt 4.100 de medici români cu acte oficiale”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Astărăstoae.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România a subliniat că un medic rezident are, în primul său an, un salariu de aproximativ 700 de lei, din care trebuie să supravieţuiască, în condiţiile în care un tratat medical costă minimum 250 de euro.

„Un medic rezident câştigă un salariu de 700 de lei pe lună din care îşi plăteşte gazda, masa şi instrucţia. Aceasta în condiţiile în care cel mai ieftin tratat medical nu costă sub 250 de euro. Un secretar al unei comune sub 3.000 de locuitori are un salariu de circa 2.100 de lei şi în acest caz nu se solicită studii superioare”, a precizat Astărăstoae.

Vasile Astărăstoae participă la cea de-a VII-a ediţie a Congresului Naţional de Medicina Familiei, care are loc de joi până duminică, la Timişoara, şi la care iau parte peste 50 de medici, autorităţi locale.