Peste 10.000 de dosare pentru crime de război în Ucraina. 226 de copii au murit şi mai mult de 400 au fost răniţi de la începutul războiului

Numărul dosarelor privind săvârşirea de crime de război în conflictul din Ucraina a depăşit 10.000, a declarat şeful Poliţiei Naţionale a Ucrainei, generalul Ihor Klymenko.

11 mai 2022, 12:33
Peste 10.000 de dosare pentru crime de război în Ucraina. 226 de copii au murit şi mai mult de 400 au fost răniţi de la începutul războiului

Potrivit şefului Poliţiei Naţionale din Ucraina, anchetatorilor ucraineni care investighează crime de război li s-au alăturat poliţişti din mai multe ţări europene.

„Până în acest moment, Poliţia Naţională a Ucrainei a înregistrat 10.800 de anchete. Ce ţine de regiunea Kiev, într-adevăr a fost fixat un număr mare de crime de război şi, împreună cu procuratura, criminaliştii noştri fac cercetări. I-am implicat în acesta muncă şi pe colegii noştri din ţări străine, precum Polonia, Lituania şi Franţa. Împreună trebuie să detaliem şi trebuie să cercetăm orice crimă de război, pentru a nu apărea dubii când anchetele vor fi trimise în instanţe”, a afirmat Klymenko.

Acesta a precizat că Poliţia Naţională a Ucrainei şi-a retras efectivele de poliţişti din zonele aflate sub ocupaţia armatei ruse.

Citeşte şi: Putin se îndreaptă spre dezastru. Ce spun specialiştii despre situaţia economică a Rusiei

„Pe teritoriile ocupate, Poliţia, unde a fost posibil, şi-a retras personalul, din cauză că existau încercări de a-i angaja pe poliţiştii noştri în nou-creata poliţie a ocupanţilor. Vă pot comunica că poliţiştii noştri au renunţat să facă acest lucru, pentru a nu se pune în pericol. Unde nu am reuşit să îi evacuăm la timp, datorită factorilor obiectivi, ei s-au refugiat pe cont propriu”, a afirmat şeful Poliţiei Naţionale a Ucrainei.

Forţele ruse au ucis cel puţin 226 de copii şi au rănit alţi 417 de la începutul invaziei ruse în Ucraina pe 24 februarie, a anunţat, miercuri, Procuratura Generală a Ucrainei, citată de News.ro.

Cu toate acestea, Procuratura Generală a Ucrainei a specificat că se estimează că cifrele sunt mai mari, deoarece nu includ victimele din regiunile în care au loc ostilităţile şi pe cele din regiunile ocupate de trupele ruse.

Citeşte şi: Forţele speciale din Belarus, mutate la graniţa cu Ucraina