Peste 10 tone de articole pirotehnice, confiscate de poliţişti

Peste 10 tone de articole pirotehnice au fost confiscate de poliţişti de la începutul acţiunii naţionale “Foc de artificii”, oamenii legii efectuând aproape 2.400 de controale, în care au constatat 479 de infracţiuni, iar aproximativ 500 de persoane sunt cercetate în aceste cazuri.

23 dec. 2018, 10:30
Peste 10 tone de articole pirotehnice, confiscate de poliţişti

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului General al Poliţiei Române, în perioada 19 noiembrie – 21 decembrie, poliţiştii din toată ţara, sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase a Poliţiei Române au efectuat 2.397 de acţiuni şi controale în complexe, pieţe şi alte obiective şi au verificat activitatea a 819 persoane fizice şi juridice autorizate să deruleze operaţiuni cu articole pirotehnice.

În urma acţiunilor, poliţiştii au constatat 479 de infracţiuni, iar faţă de 498 de persoane sunt efectuate cercetări în cauze penale.

Totodată, au fost confiscate 10.599 de kilograme de articole pirotehnice, în valoare de 709.057 de lei. Pentru alte nereguli constatate, au fost aplicate 159 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 156.736 de lei.

„O atenţie deosebită a fost acordată deţinerii şi mânuirii de articole pirotehnice de către copii şi tineri. Pentru prevenirea evenimentelor negative în care aceştia ar putea fi implicaţi, poliţiştii au desfăşurat 2.390 de activităţi de informare în şcolile din ţară. În această perioadă, recomandăm părinţilor să supravegheze copiii cu atenţie, pentru a nu fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice, destinate publicului larg. Înainte de a le folosi, studiaţi atent instrucţiunile şi măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului”, au precizat reprezentanţii IGPR.

Oameni legii au precizat că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2 (care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni), din motive de ordine şi siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.