Peste 100 de proiecte de vaccin anti-COVID-19 pe plan mondial. Doar OPT au ajuns în faza clinică

Peste 100 de proiecte de vaccinuri anti-COVID-19 sunt în derulare pe plan mondial, din care opt au ajuns în faza studiilor clinice, potrivit unor date publicate de London School of Hygiene & Tropical Medicine, informează Agerpres.
Romania TV
28 apr. 2020, 13:17
Peste 100 de proiecte de vaccin anti-COVID-19 pe plan mondial. Doar OPT au ajuns în faza clinică

London School of Hygiene & Tropical Medicine a numărat aproape 120 de proiecte diferite de vaccinuri împotriva maladiei cauzate de coronavirusul SARS-CoV-2, din care 110 se află într-un stadiu de dezvoltare „pre-clinic”.

Opt proiecte au ajuns în stadiul studiilor clinice de fază 1, fiind realizate pe pacienţi umani. Dintre ele, un proiect chinez, coordonat de compania CanSino, cotată la Bursa din Hong Kong, a ajuns într-un stadiu şi mai avansat, cel al studiilor clinice de fază 2 şi de fază 3.

Scopul principal al studiilor de fază 1 este de a testa securitatea şi, într-o mai mică măsură, eficacitatea unui produs medical. Studiile de fază 2 şi de fază 3, realizate pe scară mai largă, au ca scop evaluarea eficacităţii, înainte de eventuala obţinere a autorizaţiei de comercializare din partea autorităţilor sanitare.

Citeşte şi: Universitatea britanică Oxford face anunţul: Vaccinul ar putea fi gata în septembrie

Alte trei proiecte chineze sunt în faza 1 de testare: unul desfăşurat de gigantul farmaceutic Sinovac, cotat pe bursa Nasdaq, şi alte două conduse de Institutul medical din Shenzhen, potrivit informaţiilor publicate de London School of Hygiene & Tropical Medicine.

O listă cu proiecte de vaccinuri redactată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) menţionează trei proiecte chineze ajunse în faza studiilor clinice în data de 23 aprilie: cele demarate de CanSino şi de Sinovac, dar şi un proiect coordonat de Institutul de produse biologice din Beijing şi de Institutul de virusologie din Wuhan.

În alte zone ale lumii, se remarcă un proiect britanic condus de Universitatea Oxford şi un proiect german condus de laboratorul BioNTech, ambele aflate în faza 1.

Statele Unite au deocamdată două proiecte de vaccinuri ajunse în faza 1 de testare: unul condus de compania de biotehnologie Moderna în parteneriat cu National Institutes of Health (NIH), iar celălalt este coordonat de compania de biotehnologie Inovio Pharmaceuticals.

Dezvoltarea unor vaccinuri eficiente şi sigure reprezintă un punct-cheie în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, care a ucis peste 200.000 de persoane pe plan mondial.

În absenţa unor tratamente dovedite împotriva formelor grave ale acestei boli, doar vaccinurile administrate pe scară largă ar permite obţinerea unei protecţii împotriva maladiei şi întreruperea transmiterii virusului.

O problemă majoră constă în relativa lentoare în ce priveşte elaborarea vaccinurilor, producerea lor pe scară largă şi demararea unor campanii de vaccinare în masă.

Un termen de cel puţin 12-18 luni a fost adeseori evocat de organizaţiile sanitare, inclusiv de OMS, şi de marile laboratoare farmaceutice.

Anumiţi experţi, precum specialista britanică în vaccinuri Sarah Gilbert, profesoară la Universitatea Oxford şi participantă alături de compania Vaccitech la o serie de studii, şi Frederic Tangy, specialist în vaccinuri la Institutul Pasteur din Paris – care lucrează la trei proiecte diferite de vaccinuri – sunt însă de părere că este posibilă dezvoltarea unui vaccin eficient până la sfârşitul anului 2020.

Datele publicate de London School of Hygiene & Tropical Medicine în ceea ce priveşte proiectele de vaccinuri anti-COVID-19 sunt disponibile pe internet la adresa https://vac-lshtm.shinyapps.io/ncov_vaccine_landscape/.

DailyBusiness
Concediile medicale, sub lupă. Ministerul Sănătății investighează posibile abuzuri sistemice: Nu mai accept să plătim vacanțe inventate
Spynews
Bacalaureat 2025. Rezultatele finale din sesiunea de vară au fost publicate. Vezi ce notă ai luat la fiecare probă
Bzi.ro
Câţi bani a luat David Popovici pentru cele trei medalii câștigate la Europenele U23? Suma este dezamăgitoare!
Fanatik.ro
Pe urmele panterei negre scăpate de bulgari. Ce spune primarul din Prundu, locul de unde s-a dat alarma: ”Am fost și eu acolo. Le-am zis cetățenilor să evite locul”
Capital.ro
Decizia anului pentru Elena Udrea. Se întâmplă astăzi, 1 iulie
Playtech.ro
Cine oferă cel mai ieftin curent? Lista furnizorilor cu prețuri sub 1,5 lei/KWh, valabilă în 2025
DailyBusiness
Ministrul Muncii: „Fără excepții!” Sporul pentru condiții vătămătoare, plafonat la 300 de lei pentru toți angajații din sectorul public
Adevarul
„Are demisia mea pe masă”. Ministrul Daniel David a cerut să nu fie daţi afară oameni din educaţie şi cercetare
wowbiz.ro
WOWbiz EXCLUSIV: Irina Columbeanu a sosit ÎN MARE SECRET în România! Avem primele imagini de la aeroport
Spynews
Andreea. Amelia. Teodora. Numele primelor trei ispite feminine, din sezonul 9, Insula Iubirii, care începe din 21 iulie, la Antena 1!
Spynews
Tatăl lui Nicușor Dan a murit! Doliu în familia președintelui României
Evz.ro
O mâncare ideală pentru sezonul cald. Nu îți va ajunge doar o porție!
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Sebastian, un băiat de doar 12 ani, s-a stins din viață după o provocare de pe TikTok. Mesajul sfâșietor al părinților: „Vă rugăm, vorbiți cu copiii voștri”
Cancan.ro
Tsunami de caniculă în toată România. Pe ce dată revin temperaturile la normal, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Semnele de pe ecranul telefonului tău pot arăta că ești spionat. Microfonul sau camera...
Capital.ro
Se taie din banii de pensie. Pensionarii achită până la 400 de lei către stat. Anunț de la Casa Națională de Pensii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul tragediei din Vâlcea, în care Eduard și George au ars de vii într-un accident groaznic, la doar 23 și 24 de ani! Erau urmăriți ca în filme de polițiști
Mihai Leu, în continuare în stare gravă! Mesajul transmis de Institutul Clinic Fundeni
MediaFlux
Pensionarii primesc 679 de lei pe lună. Anunț al Casei Naționale de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Arborii exotici au prins rădăcini și la noi. Fructul minune bogat în vitamina C care s-a aclimatizat perfect și aduce profit fermierilor