Sute de elevi şi profesori, infectaţi cu coronavirus după deschidere şcolii. Tătaru: Nu se impune starea de urgenţă

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a susţinut vineri o conferinţă de presă în care dat detalii despre numărul copiilor şi cadrelor didactice infectate cu Covid-19 de la începutul anului şcolar.

RomaniaTV.net
02 oct. 2020, 09:57
Sute de elevi şi profesori, infectaţi cu coronavirus după deschidere şcolii. Tătaru: Nu se impune starea de urgenţă

„Sunt 158 de copii şi 73 de cadre didactice şi nedidactice infectate cu coronavirus în ultimele şapte zile. Putem pune pe seama începutului şcolii aceste date.

Dacă ne raportăm la cele peste 130.000 de cazuri de la începutul pandemiei, avem în jur de 3200 de copii între 0-9 ani şi 5200 de copii între 10 şi 19 ani infectaţi.În ultima săptămână, la nivel naţional mergem pe un număr pe care l-am informat în anchetele epidemiologice şi pe care-l putem în legătură cu şcoala, dar nu neapărat, mă refer, o zi are transport, activitate şcolară, are activitate în parc, activitate în familie, sunt 276 de copii între 0 şi 9 ani şi 597 de copii între 10 şi 19 ani, în perioada 21-29 septembrie”, a declarat ministrul Nelu Tătaru, care a adăugat că are în vedere noi măsuri pentru protecția elevilor. 

Ministrul Sănătăţii a ţinut să precizeze că nu se impune declararea stării de urgenţă în acest moment, ci respectarea regulilor de protecţie sanitară pentru a limita creşterea progresivă de cazuri de infectare cu noul coronavirus. De asemenea, Tătaru susţine că nu toate infectările din rândul elevilor au neapărat legătură cu şcoala.

„Ziua se compune din transport către școală, ziua școlii, transportul de la școală acasă, lucrul în familie, jocul în parcuri. Toate sunt reglementate, noi doar trebuie să respectăm măsurile”, a spus Tătaru.

„Starea de urgenţă, în acest moment, nu se impune. Se impune respectarea acestor reguli pentru a limita această creştere progresivă, deocamdată, pe care o avem pe numărul de cazuri noi. Nu putem limita această creştere decât respectând regulile, scăzând transmiterea în comunitate şi, efectiv, şi numărul de cazuri de la o zi alta”, a precizat Nelu Tătaru, într-o conferinţă de presă la Ministerul Educaţiei. 

Citeşte şi: BILANŢ coronavirus 2 octombrie. Un nou record de îmbolnăviri: 2343 de cazuri noi. Cel mai mare număr de îmbolnăviri în Bucureşti

Nelu Tataru a facut precizari si despre respectarea regulilor sanitare in contextul redeschiderii scolilor.

„Noi, parintii, profesorii, fiecare avem o parte pe care trebuie sa o discutam. Ziua se compune din transport catre scoala, ziua scolii, transportul de la scoala catre casa, lucrul in familie, jocul in parcuri.”