Peste 150 de migranţi din Iran şi Irak, salvaţi din Marea Neagră. Ambarcaţiune a ajuns în Portul Midia

Nava cu migranţi care a eşuat pe Marea Neagră şi a fost remorcată de către ambarcaţiuni ale Poliţiei de Frontieră a ajuns în Portul Midia miercuri dimineaţă. La bord se aflau 157 de persoane, între care 56 de copii, din Iran şi Irak, ei urmând să fie supuşi în cursul acestei zile procedurilor de verificare, operaţiune care va avea loc la sediul Gărzii de Coastă.

RomaniaTV.net
13 sept. 2017, 06:04
Peste 150 de migranţi din Iran şi Irak, salvaţi din Marea Neagră. Ambarcaţiune a ajuns în Portul Midia

Potrivit reprezentanţilor Gărzii de Coastă, nava cu migranţi care a plutit în derivă în Marea Neagră în cursul zilei de marţi, fiind remorcată ulterior de o ambarcaţiune civilă, a ajuns în Portul Midia în jurul orei 02.00, scrie news.ro. 

La bordul vasului se aflau 157 de migranţi, dintre care 56 de copii, aceştia spunând că sunt din Iran şi Irak. Migranţii au fost duşi temporar într-un spaţiu de la sediul Gărzii de Coastă, urmând ca în cursul acestei zile să fie supuşi operaţiunilor de verificare care vor avea loc tot la sediul Gărzii de Coastă.

Ambarcaţiunea a fost detectată pe Marea Neagră marţi, în jurul orei 11.00, de către poliţiştii de frontieră din cadrul Sistemului Integrat de Supraveghere la Marea Neagră – SCOMAR. Vasul se afla la aproximativ 32 mile marine Est Midia şi se îndrepta din apele internaţionale spre cele teritoriale româneşti, ţintă confirmată de un elicopter al Ministerului Apărării Naţionale ca fiind o ambarcaţiune cu multe persoane la bord.

Garda de Coastă a dispus să se intervină cu două nave care au plecat spre ambarcaţiunea suspectă, iar totodată s-a solicitat sprijinul Marinei Militare, care a participat cu o navă de intervenţie aflată în zonă. De asemenea, au fost informate autorităţile de frontieră bulgare şi turce.

Nava, care plutea în derivă, a transmis prin sistemul radio mesaje de ajutor din cauza vântului puternic, iar, din primele date comunicate, ambarcaţiunea are la bord mai multe persoane care se află în pericol.

„În funcţie de situaţia de la faţa locului, navele PFR vor acţiona conform procedurilor internaţionale, inclusiv prin iniţierea unei acţiune de tip SAR, pentru a oferi sprijin şi asistenţă  navei aflate în pericol”, adaugă Poliţia de Frontieră.

Nava respectivă a fost tractată de o ambarcaţiune comercială şi adusă la ţărm, marea fiind agitată, având gradul 5, ceea ce înseamnă că valurile depăşeau doi metri. 

O navă pe care se aflau 97 de refugiaţi din Iran şi Irak, între care 36 de copii, a fost interceptată sâmbătă dimineaţă de către autorităţile române, în zona Vama Veche – 2 Mai. O a doua ambarcaţiune la bordul căreia se aflau 120 de migranţi a fost depistată în largul mării vineri noapte, iar poliţiştii români de frontieră au cerut sprijinul autorităţilor din Turcia.