Peste 150 de ruși, arestați pentru omagiile aduse lui Alexei Navalnîi. Oamenii din multe orașe din Rusia au fost săltați de polițiști. ”Alexei va rămâne mereu cu noi! Ne puneți mâna la gură, dar la ochii care îl plâng nu puteți”

Cel puțin 150 de ruși au fost arestați în acest weekend, după aflarea veștii devastatoare, și anume, moartea celui mai dur opozant al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi. Cei îndurerați și șocați de moartea lui Navalnîi au depus flori în memoria liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, la monumentul represiunii politice din Sankt Petersburg, și nu numai. Durerea însă, are limite pentru liderul rus, care nu își lasă poporul să îl plângă pe cel ce a fost numit ”Speranța Rusiei”.

19 feb. 2024, 09:05

Cel puțin 150 de ruși au fost arestați în acest weekend, după aflarea veștii devastatoare, și anume, moartea celui mai dur opozant al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi.

Citește și Trupul lui Alexei Navalnîi, păzit de poliție. Medicii nu pot face autopsia și nici nu îl pot preda familiei

Justiția rusă a condamnat la închisoare în acest weekend cel puțin 150 de persoane în timpul acțiunilor de omagiere a memoriei lui Aleksei Navalnîi, pe motiv că au încălcat legislația strică ce se aplică demonstrațiilor.

Doar la Sankt Petersburg, sâmbătă şi duminică, judecătorii au condamnat 154 dintre persoanele arestate la până la 14 zile de închisoare, potrivit deciziilor făcute publice de serviciul de presă al instanţelor din acest oraş.

Grupurile pentru drepturile omului şi mass-media independente au raportat mai multe condamnări similare în alte oraşe, relatează France24.com.

Vineri, vestea cutremurătoare a venit ca un fulger pentru cei ce îl admirau pe opozantul lui Putin, care și-a purtat cu mândrie soarta și numele de Alexei Navalnîi, denumit și ”Speranța Rusiei”.

La doar 47 de ani, Alexei Navalnîi a murit într-o colonie penitenciară din regiunea arctică.

Rudele sale au acuzat, sâmbătă, autorităţile ruse drept „ucigaşi” care încearcă să „acopere urmele” pentru că refuză să le predea cadavrul, Kremlinul păstrând tăcerea în pofida acuzaţiilor din partea Occidentului şi a mitingurilor de omagiere a opozantului rus.

Oamenii au fost furioși și frustrați pentru că nu au fost lăsați nici să sufere în liniște.

„Lasați-mă să îl plâng, criminalilor!”, a strigat una dintre persoane, în timp ce era târâtă către mașina de poliție.

„Sunteți toți la fel”, a mai strigat cineva.

„Ne puneți mâna la gură, dar la ochii care îl plâng nu puteți!”, a strigat cineva din mulțime.

„Alexei va rămâne mereu cu noi!”, a mai strigat cineva, în timp ce prietenul lui era săltat de către polițiști, potrivit ITV.com.

Durerea rușilor, închisă după gratii

În zeci de oraşe, poliţia a arestat sute de ruşi care au mers să depună flori şi să aprindă lumânări în onoarea opozantului la memorialele pentru victimele represiunii din perioada stalinistă.

Protestele împotriva Kremlinului şi alte acţiuni publice care se opun regimului sunt ilegale în Rusia, în special în temeiul legislaţiei ce interzice adunările neautorizate.

Poliţişti şi bărbaţi în civil au patrulat în zeci de oraşe din Rusia în care oamenii s-au adunat pentru a-l omagia pe Aleksei Navalnîi.

Ei au fost văzuţi în special în timpul nopţii îndepărtând semnele comemorative.

Citește și Mesajul emoționant transmis de Iulia, soția lui Alexei Navalnîi. Moartea celui mai dur opozant al lui Putin a adus durere fără margini în toată Rusia și în inimile apropiaților. ”Te iubesc”

Bărbaţii și-au tras glugile în cap și au fost văzuţi punând florile aduse pentru Navalnîi, în saci de gunoi pe un pod de lângă Kremlin, unde un alt oponent important al lui Vladimir Putin, Boris Nemţov, a fost asasinat în 2015.