Peste 20.000 de copii se nasc prematur anual în România

Astăzi marcăm Ziua Mondială a Prematurității, o zi în care Salvaţi Copiii aminteşte de ce este atât de importantă cauza pentru care luptă de peste 5 ani. Peste 20.000 de bebeluși se nasc anual înainte de termen în România, prematuritatea și complicațiile acesteia reprezentând cauza principală a deceselor copiilor sub 5 ani, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății. La nivel global, aproximativ 15 milioane de copii sunt născuți prematur în fiecare an, iar acest număr este în creștere în aproape toate țările lumii.
Roxana Gagiu
17 nov. 2016, 18:16
Peste 20.000 de copii se nasc prematur anual în România

Complicațiile prematurații sunt o cauză majoră de morbiditate şi mortalitate perinatală și cu serioase consecințe pentru familiile afectate. În prezent însă, şansele de supravieţuire ale unui nou-născut prematur sunt mult mai mari decât în trecut, datorită progreselor realizate în secţiile de terapie intensivă a nou-născuţilor.

Astfel, în țara noastră, rata mortalității infantile a scăzut de la 10,6 la mia de copii născuți vii, în 2010, la o rată de 8‰, în 2015, schimbare pozitivă ce se datorează și eforturilor Organizației Salvați Copiii de a spijini maternitățile în asigurarea tratamentului medical adecvat și imediat copiilor născuți prematur. Deși progresul este unul vizibil, această cifră plasează în continuare România pe primul loc în Uniunea Europeană, unde media în anul 2015 era de 4.5‰.

De aceea, Salvați Copiii continuă programul național de reducere a mortalității infantile început în 2010, prin dotarea cu echipamente medicale performante a maternităților din toată țara, cât și prin organizarea de programe educaționale pentru femeile din comunități defavorizate. Până acum, datorită investițiilor în valoare de 8.700.000 lei, 24.000 de nou-născuți au primit o șansă la viață, pentru că au primit asistență medicală adecvată.

„Cercetările realizate de Salvați Copiii au scos la iveală faptul că echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România – 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii. Aceste aparate sunt esențiale în primele zile de viață ale copiilor născuți înainte de termen, motiv pentru care Salvați Copiii face în continuare eforturi pentru a dota corespunzător maternitățile din țara noastră, în așa fel încât toți prematurii să aibă șansa unui viitor mai bun”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

România are un deficit mare de paturi de terapie intensivă pentru nou născuți și de linii de gardă pentru neonatologie, așa cum a reieșit din cercetarea realizată în 2016 – „Analiza serviciilor medicale, personalului și dotărilor cu echipamente medicale în secțiile de nou născuți și obstetrică”. Conform analizei, liniile de gardă de AŢI și neonatologie sunt aproape inexistente în maternitățile de nivel I, iar numărul mediu de linii de gardă obstetrică-ginecologie este de doar 1,5. Chiar și în maternitățile de nivel III, numărul mediu de linii de gardă AŢI este de doar 1,5 iar echipamentul existent este insuficient sau foarte vechi în multe cazuri.

În 2016, Salvați Copiii România a investit peste 490.000 de euro în dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți din Arad, Timișoara, Pitești, Brașov, București (Maternitatea Cantacuzino, Maternitatea Bucur, Maternitatea Pantelimon, Maternitatea Giulești, Spitalul Clinic CF2), Reșița, Oravița, Mangalia, Craiova, Focșani, Hațeg, Slobozia, Iași, Pașcani, Târgu Mureș, Roman, Târgu Neamț, Vaslui, Dorohoi, Călărași, Giurgiu, Tulcea și Teleorman, ridicând numărul maternităților sprijinite la 67. Aceste unități medicale vor primi incubatoare, mese de resuscitare, aparate de ventilație sau alte echipamente performante necesare salvării vieților bebelușilor născuți prematur.

Prematuritatea nu este o simplă boală. NU este pur şi simplu naşterea înainte de împlinirea a 37 de săptămâni de sarcină. Este o stare cu multiple posibile complicaţii, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. Prematuritatea înseamnă imaturitatea tuturor sistemelor şi organelor, a organismului, cu atât mai mare cu cât naşterea se produce mai devreme în timpul sarcinii. Prematurii au nevoie de ajutorul nostru, al tuturor – specialişti, familie, prieteni – toţi cei care pot ajuta şi pot face ceva, oricât de mic, pentru ca prematuritatea să nu mai fie principala cauză de deces în primul an de viaţă. Ziua Mondială a Prematurităţii este încă un prilej de a reaminti cât de multe nevoi au prematurii. În condiţii moderne de îngrijire şi tratament, şansa acestor copii la o viaţă normală creşte exponenţial. La fel şi şansa familiilor lor să se bucure de un copil sănătos şi normal. – Dr. Maria Livia Ognean, medic primar neonatolog, Spitalul Clinic Judeţean de Urgență Sibiu

Pe lângă eforturile de dotare cu echipamente de specialitate a cât mai multor maternități din țară, Salvați Copiii derulează din anul 2010 și acțiuni de informare și educare, precum și de suport nutrițional și sanitar, menite să combată cauzele prevenibile ale deceselor. Până în prezent, aceste eforturi au atins 22.000 de beneficiari (copii cu vârste între 0-5 ani, gravide și mame tinere), din 31 de comunități rurale din județele Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Dâmbovița, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Vrancea.

Persoanele juridice care doresc să susţină programul Salvaţi Copiii de reducere a mortalității infantile în România o pot face prin redirecţionarea a 20% din impozitul pe profit, descarcand si completand contractul de sponsorizare.

Persoanele fizice ne pot sprijini trimiţând SMS lunar la numărul 8844 cu textul „SALVEZ”, în valoare de 2 Euro.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Destinația din Spania care este liniștită chiar și în mijlocul sezonului. Are peisaje de vis și se află într-o zonă superbă
Capital.ro
Doliu în familia muzicii populare românești. Va rămâne mereu în amintirea românilor. Drum lin!
Playtech.ro
Plaja secretă a grecilor. Cum ajungi, cât costă și de ce e mai bine ca în Halkidiki
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Cât câștigă un cuplu de români pe un vas de croazieră pentru „o muncă de doar trei luni de zile”
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Cutremur la Guvern. Decizii vitale de ultimă oră
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine trebuie să completeze Declarația unică 2025. Ce amenzi riști dacă nu depui formularul până la această dată
Cancan.ro
Această femeie a fost dată dispărută pe 7 iulie 1962. IREAL unde a fost găsită, acum, în 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu! Judecătorul a luat decizia. Scapă de...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Taxa obligatorie pentru toți șoferii din România! Trebuie achitată în mai puțin de 24 de ore altfel primești amendă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele