Peste 23.000 de locuitori din judeţului Buzău, izolaţi în nămeţi de 8 zile VIDEO

Peste 23.200 de locuitori din 20 de comune ale judeţului Buzău continuă să fie izolaţi. Nămeţii sunt de 5 metri în zeci de sate, oamenii sunt disperaţi pentru că nu mai au mâncare. Jandarmii şi pompierii militari vor merge în aceste zone pentru a le duce oamenilor alimente, în timp ce 11 persoane au probleme medicale, fiind solicitat un elicopter pentru a le prelua.

RomaniaTV.net
10 feb. 2012, 09:19

Aproximativ 60 de ofiţeri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă din Râmnicu Sărat încearcă să ajungă spre localitatea Ziduri, unde oamenii sunt izolaţi în case de opt zile. Sunt foarte multe solicitări. Zăpada are 4-5 metri. Pompierii încercă să ajungă la solicitări.

Prefectul judeţului Buzău, Paul Beganu, a declarat că pompierii militari şi jandarmii vor merge, vineri, în localităţile Glodeanu Siliştea, Scutelnici, pentru a le duce alimente oamenilor.

Paralel cu deszăpezirea drumurilor şi cu repunerea în funcţiune a reţelelor electrice intervenim cu alimente, cu apă şi cu cele necesare. Se intervine şi pentru în jur de 11 urgenţe medicale. Nu sunt periculoase. Pe anumite uliţe, zăpada ajunde la 4-5 metri. Toate şcolile din judeţ sunt închise„, a declarat pentru România TV, prefectul judeţului Buzău.

Declaraţia prefectului este contrazisă de corespondentul România TV aflat la faţa locului care spune că în acele sate izolate nu au ajuns alimentele. Sunt zeci de localităţi nu a călcat nici măcar picior de om. La Ziduri, pompierii, care au mers pe jos două ore jumătate, sunt primii oameni care ajung acolo după 8 zile, alimentele nu au ajuns. Sunt foarte puţine cazuri unde alimentele au ajuns la oameni, în alte sate. Sunt foarte mulţi oameni despre care nu se mai ştie nimic.

Familia mea este izolată în comuna Boldu din jud. Buzău, reporterul televiziunii dumneavoastră este în zonă şi a relatat multe adevăruri. Oamenii sunt izolaţi, sinistraţi, flamânzi, degeraţi, slăbiţi fizic şi moral, nu au electricitate de 7-8 zile, centralele nu funcţionează, apa potabilă nu mai au, lemne pentru sobe sunt, dar nu poţi să ajungi la magazie. Sunt oameni bătrâni şi bolnavi care nu pot pune mâna pe lopată. Cu greu au reuşit să cureţe zăpada din faţa ferestrelor şi a uşilor, sunt epuizaţi. Îmi simt familia aşa cum nu s-a mai întâmplat, slăbită, fără speranţă, oameni care aşteaptă acel sfârşit„, a spus Laur Marian, într-un mail trimis pentru RTV.NET.

Tot la Glodeanu Siliştea, un preot care a murit la începutul săptămânii trecute nu poate fi înmormântat până când nu i se face necropsia pentru stabilirea cauzei decesului. Maşina de la Medicină Legală însă nu a ajuns în zonă şi niciun alt utilaj nu a putut pătrunde pentru a transporta cadavrul până la Buzău. În aceste condiţii, oamenii nu-l pot înmormîna pe bărbat, aceasta fiind doar una dintre situaţiile de criză cu care se confruntă buzoienii din localităţile izolate de nămeţi.

Conform reprezentanţilor ISU, în localităţile izolate există 11 cazuri medicale, fiind solicitat un elicopter al MAI pentru a prelua aceste persoane şi a le transporta la spital.

În noaptea de joi spre vineri, un elicopter MAI a intervenit în localitatea Cochirleanca, de unde a preluat o tânără de 22 de ani care urma să nască şi un bărbat cu fracturi la picioare, care acuza dureri foarte mari. Cei doi pacienţi au fost transportaţi la Spitalul Judeţean din Buzău.

Potivit ultimelor date furnizate de ISU Buzău, vineri dimineaţă, în acest judeţ sunt 27 de comune cu satele arondate nealimentate cu energie electrică, în unele cazuri oamenii fiind în această situaţie de sâmbătă după-amiază. De asemenea, vineri dimineaţă sunt închise 20 de drumuri judeţene, dar şi DN 22 Râmnicu Sărat-Braila şi DN 2 C Costeşti-Padina. Pe celelalte drumuri naţionale se circulă fără restricţii, cu excepţia DN 10, unde nu au acces maşinile mai grele de 7,5 tone, relatează Mediafax.