Peste 300 de elevi din Covasna au protestat în faţa mai multor şcoli, cerând decontarea navetei

Peste 300 de elevi de la mai multe şcoli din judeţul Covasna au protestat, joi după-amiază, formând lanţuri vii în faţa unităţilor de învăţământ din Târgu Secuiesc, solicitând Ministerului Educaţiei decontarea banilor pentru plata navetei.

19 sept. 2013, 15:00
Peste 300 de elevi din Covasna au protestat în faţa mai multor şcoli, cerând decontarea navetei

Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Tinerilor Maghiari din Covasna, circa 320 de elevi din municipiul Târgu Secuiesc au protestat, joi după-amiază, cerând Ministerului Educaţiei decontarea banilor pentru plata navetei. Elevii au format lanţuri vii în faţa a patru licee din Târgu Secuiesc, purtând afişe prin care cerea decontarea restanţelor, relatează Mediafax.

Protestul elevilor a durat o jumătate de oră, ei declarându-se decişi să nu renunţe la el până când Ministerul Educaţiei nu va respecta legea şi nu va deconta costul abonamentelor de transport.

Miercuri, aproximativ 30 de elevi de la Liceul Economic Administrativ „Berde Aron” din municipiul Sfântu Gheorghe au format un lanţ viu în faţa unităţii de învăţământ, cerând Ministerului Educaţiei să plătească banii pentru navetă.

Reprezentanţii Asociaţiei Tinerilor Maghiari (EMI) din Covasna au susţinut că proteste similare au avut loc şi în faţa altor două unităţi de învăţământ din municipiul Sfântu Gheorghe, Liceul Teoretic „Szekely Miko” şi Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar”, la care au participat 10, respectiv circa 30 de elevi, precum şi în faţa Liceului „Baroti Szabo David” din oraşul Baraolt, unde au manifestat aproximativ 40 de elevi, care au dorit să atragă atenţia ministrului de resort asupra problemelor cu care se confruntă elevii care fac naveta.

Elevii spuneau că Ministerul Educaţiei face un act de discriminare pentru că în timp ce navetiştii şi-au primit o parte din bani, cei care locuiesc la peste 50 de kilometri de şcoală şi au dreptul la decontarea a opt drumuri pe lună, nu au primit nici măcar un leu pe anul şcolar trecut.

În judeţul Covasna fac naveta peste 2.500 de elevi, iar datoriile Ministerului Educaţiei către ei sunt de aproape două milioane de lei.