Peste 300 de romi, evacuaţi din taberele de la periferia Parisului

Mai multe tabere în care locuiau între 300 şi 450 de romi, în trei localităţi situate de la periferia Parisului, au fost evacuate joi, a anunţat Prefectura, citată de AFP.

RomaniaTV.net
20 sept. 2012, 17:26
Peste 300 de romi, evacuaţi din taberele de la periferia Parisului

O tabără de nomazi în care locuiau aproximativ 200 de romi a fost evacuată la Saint-Ouen-l’Aumône, la periferia de nord a capitalei Franţei. Alte tabere au fost demolate în Champs-sur-Marne, Chelles şi Bussy-Saint-Georges, în baza unor ordonanţe judecătoreşti în acest sens, a asigurat Prefectura.

„Aceste tabere sunt în situaţii sanitare şi de igienă extrem de precare, atât pentru persoane cât şi pentru populaţia care locuieşte în vecinătate”, a explicat instituţia.

Potrivit lui Romain Gerland, copreşedintele asociaţiei Turbulences Marne-la-Vallée care a venit în sprijinul celor 20 de locuitori ai taberei din Champs-sur-Marne, mulţi dintre romi au probleme grave de sănătate. „Majoritatea acestor persoane sunt foarte bolnave. Ele erau monitorizate, (…) acum totul va înceta deoarece nu vom şti unde să le găsim”, şi-a exprimat el regretul. Doar două persoane au fost relocate, a precizat prefectura în cursul după-amiezii. Cei 20 de romi din Champs-sur-Marne, aparţinând toţi aceleiaşi familii, au refuzat. „Li s-au propus locuinţe foarte îndepărtate unele de altele, în special la Torcy şi Coulommiers, iar aceasta vrea să însemne că nu vor mai primi medicamente”, a explicat Gerland.

Politica franceză de demolare forţată a taberelor de romi, iniţiată de fostul preşedinte de dreapta Nicolas Sarkozy şi continuată de noul guvern socialist, a fost criticată de organizaţiile neguvernamentale franceze şi de Naţiunile Unite. Populaţia de romi din Franţa este estimată la aproximativ 15.000 de persoane.