Peste 40.000 de ieşeni nu ar fi trebuit incluşi în listele electorale

Peste 40.000 de persoane din judeţul Iaşi nu ar fi trebuit incluse în listele electorale la referendumul din 29 iulie, potrivit datelor trimise de Prefectura Iaşi către Ministerul Administraţiei şi Internelor, cele mai multe fiind persoane cu actele de identitate expirate.

RomaniaTV.net
19 aug. 2012, 14:24
Peste 40.000 de ieşeni nu ar fi trebuit incluşi în listele electorale

Potrivit criteriilor stabilite în memorandumul transmis de MAI către Prefecturile din ţară, în judeţul Iaşi, un număr de 40.984 de persoane nu ar fi trebuit să se regăsească pe listele electorale la referendumul pentru demiterea preşedintelui României, din 29 iulie.

Sursa citată menţionează că cele mai multe, 28.800, reprezintă persoane ale căror acte de identitate au expirat şi nu au mai fost reînnoite. „Pe listele electorale permanente au fost identificate 164 de persoane decedate, 20 care şi-au pierdut dreptul de vot prin decizii judecătoreşti, iar 5.500 de persoane se încadrează la punctul «persoane care se identifică la un domiciliu într-un număr ce nu se corelează cu suprafaţa locuibilă şi numărul de camere ale imobilului». De asemenea, 28.800 de persoane sunt fără act de identitate actualizat, iar 6.500 cu reşedinţa sau domiciliul în străinătate”, a declarat, duminică, presei, Felix Guzgă, purtătorul de cuvânt al Prefecturii judeţului Iaşi.

Datele centralizate la nivelul Prefecturii ieşene au fost transmise Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Ministrul delegat al Administraţiei, Radu Stroe, a declarat, duminică, referitor la actualizarea listelor electorale, că s-au primit toate datele din teritoriu şi că acestea sunt de natură să răstoarne situaţia de la Curtea Constituţională (CCR) în legătură cu referendumul din 29 iulie.

Tot duminică, ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a afirmat datele sunt în curs de centralizare şi că nu îşi permite să facă aprecieri privind decizia pe care ar urma să o ia Curtea Constituţională în legătură cu referendumul.

Curtea Constituţională a admis, în 14 august, solicitarea formulată de preşedintele suspendat, Traian Băsescu, de preschimbare a termenului şedinţei CCR la care va fi decisă validarea sau invalidarea referendumului de demitere, pentru 21 august, motivând instabilitarea politică şi impactul asupra economiei.