Peste 40 de proiecţii de filme. Începe cea de-a VII-a ediţie a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov

Peste 40 de proiecții de filme documentare și de ficțiune, printre care și avanpremiere, 11 evenimente speciale, două expoziții și 20 de prelegeri și dezbateri se regăsesc în programul celei de-a VII-a ediții a Festivalului de Film Istoric Râșnov, care va avea loc în perioada 31 iulie - 9 august, au anunțat organizatorii joi, în cadrul unei conferințe de presă.
Filip Stan
16 iul. 2015, 20:31
Peste 40 de proiecţii de filme. Începe cea de-a VII-a ediţie a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov

Printre filmele recomandate se află peliculele românești „Aferim!” — câștigător al premiului pentru regie la Berlinale 2015, „De ce eu?”, de Tudor Giurgiu, „Poarta Albă”, de Nicolae Mărgineanu, „Q.E.D.”, de Andrei Gruzsniczki, sau „Chuck Norris vs Communism” al Ilincăi Călugăreanu. De asemenea, organizatorii recomandă „Crossroads: Generation John Paull II”, un film care pornește de la biografia lui Karol Wojtyla, faimosul preot polonez care a devenit Papa Ioan Paul al II-lea, „In The Sands of Babylon”, un film despre Războiul din Golf, „The Search” — al regizorului Michel Hazanavicius, ori „Jimmy’s Hall”, cel mai recent film al regizor englez Ken Loach.

„Sunt filme europene (…), sunt filme în avanpremieră și mai avem și o parte dintre filmele care au rulat în cinematografe, din păcate mult prea puțin. Cel mai tare mă bucur de „Nașterea unei națiuni” și de cele trei filme mute — ‘Valetul mecanic’, ‘Câinele andaluz’ și ‘Antrax’ — care o să fie cu acompaniamentul lui Radu Rădescu, pentru că sunt filme dintr-o perioadă dadaistă, cubistă, cu totul și cu totul specială. (…)Apoi sunt filme de la documentar la cele mai sentimentale cu putință, așa că eu cred că nu va fi nimeni care să spună ‘dar pentru noi nu aveți nimic'”, a afirmat Irina Nistor.

Mihai Dragomir, unul dintre coordonatorii evenimentului, a spus că și pentru ediția din acest an se va merge pe ”o rețetă” deja clasică, amintind că în cele zece zile ale festivalului publicul va avea posibilitatea să urmărească filme, concerte și expoziții, va putea lua parte la prelegeri și dezbateri susținute de istorici, regizori, diplomați, jurnaliști și producători.

Concomitent cu festivalul se va desfășura cea de-a IV-a ediție a Școlii de Vară Astra, la care vor participa 30 de studenți — 15 din România și 15 din Republica Moldova.

„Tema umbrelă a festivalului este „Uniune vs secesiune” și ea reunește mai multe teme importante din istorie, plecând de la Războiul de secesiune din Statele Unite, la 70 de ani de la Yalta, 20 de ani la disoluția Iugoslaviei și alte evenimente care ne-au dus cu gândul la aceste tendințe de uniune și secesiune. Și mai avem patru teme secundare — o zi pe care o vom dedica Papei Ioan Paul al II-lea, sunt 70 de ani, exact pe 4 august, de la Hiroshima, 50 de ani de la venirea lui Ceaușescu la putere și 100 de ani de la genocidul armean”, a afirmat Mihai Dragomir.

Noutatea ediției din acest an a Festivalului este un curs de benzi desenate pentru copii. Participanții vor realiza în perioada manifestărilor o revistă de benzi desenate, cu subiect istoric.

„În prima zi ne vom întâlni cu oameni îmbrăcați în personaje din istoria Râșnovului, vom asculta poveștile pe care ei le vor spune după care vom merge să scriem scenariul. Începând cu cea de-a doua zi la masa de lucru fiecare copil va schița povestea pe care a auzit-o. La final toate aceste povești vor fi adunate într-o revistă de benzi desenate”, a detaliat inițiatorul proiectului, autorul de bandă desenată, Mihai I. Grăjdeanu.

Partea de evenimente speciale a Festivalului de Film Istoric Râșnov va fi completată de concerte de jazz, muzică veche, folk, blues, rock alternativ, muzică tradițională armenească și turcească. Printre cei care vor susține recitaluri se vor afla Țapinarii & Fără Zahăr, RTE ConTempo Quartet (Dublin, Irlanda), Robin and the Backstabbers, Ansamblul Flauto Dolce (Cluj-Napoca).

De o atenție specială vor avea parte și cele două expoziții din Cetatea Râșnov — „Bine ați venit în RSR! 45 de ani de la Înființarea Ministerului Turismului”, o expoziție cu imagini selectate din colecția folosită de Oficiul Național de Turism al RSR pentru promovarea turistică internațională, și „Deportarea etnicilor germani în lagărele sovietice”, o expoziție realizată de Cristina Anisescu, Florentina Budeancă și Liviu Burlacu.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”