Peste 420 de copii din Vaslui, victime ale abuzurilor şi neglijării părinţilor, în ultimul an

Peste 420 de copii din judeţul Vaslui au căzut, în ultimul an, victime ale abuzurilor şi neglijării severe manifestate în special de către părinţi, în 131 de cazuri minorii fiind scoşi în regim de urgenţă din familie şi daţi în plasament la asistenţi maternali.

RomaniaTV.net
20 feb. 2013, 21:06
Peste 420 de copii din Vaslui, victime ale abuzurilor şi neglijării părinţilor, în ultimul an

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui a înregistrat în ultimul an un număr de 427 cazuri de neglijare şi abuzuri manifestate în special de părinţi asupra propriilor copii, de la violenţă fizică şi sexuală, până la abuz emoţional şi exploatare prin muncă. În 55 de situaţii, organele abilitate au început urmărirea penală împotriva agresorilor, în mai bine de jumătate dintre cazuri pentru infracţiuni la viaţa sexuală.

„Din păcate, se constată că abuzurile la care sunt expuşi copiii este un fenomen greu de controlat la nivelul judeţului Vaslui. Cauzele care conduc la asemenea manifestări sunt multiple, de la carenţele educaţionale ale părinţilor şi consumul de alcool, până la climatul instabil şi lipsa veniturilor realizate de familie în raport cu numărul de copii şi nevoile acestora. În comunităţile rurale, şi nu numai, fenomenul neglijării şi abuzului asupra copilului se pare că rămâne în continuare o dificultate majoră ce necesită eforturi de educare a părinţilor în lipsa unei culturi non-violente”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui, Ionuţ Dănilă.

Din cei 427 de copii neglijaţi şi abuzaţi, 131 de minori au fost scoşi din familie şi daţi în plasament la asistenţi maternali profesionişti, fie prin dispoziţie ale conducerii DGASPC Vaslui, fie prin ordonanţe preşedinţiale ale instanţelor de judecată.