Peste 4,5 milioane de gospodării ar pute avea facturi la gaze cu 10% mai mari în această iarnă. Românii plătesc deja cel mai mare preț pe energie electrică din Europa

Asociația Furnizorilor de Energie și Gaze (AFEER) atrage atenția asupra unei posibile creșteri semnificative a facturilor de gaze naturale pentru consumatorii casnici din România, începând cu 1 ianuarie 2025, dacă nu vor exista modificări legislative
Mircea Filipescu
03 dec. 2024, 12:07
Peste 4,5 milioane de gospodării ar pute avea facturi la gaze cu 10% mai mari în această iarnă. Românii plătesc deja cel mai mare preț pe energie electrică din Europa

Potrivit președintelui AFEER, Laurențiu Urulescu, intervievat de Economica.net,  spune că de la începutul anului viitor va crește costul de achiziție al gazelor naturale, iar acestea vor fi cumpărate la prețul pieței. În acest context, furnizorii de gaze vor fi nevoiți să vândă gazele la prețul plafonat, ceea ce va duce, cel mai probabil, la o majorare de aproximativ 10% a facturilor.

„E destul de neplăcut pentru consumatori. De la 1 ianuarie se termină achiziția de gaze naturale la 120 de lei/MWh. Asta înseamnă că furnizorii nu vor mai avea achiziția de gaze la 120 de lei, vor face furnizarea cu gaz din depozite sau din piață la prețul pieței. Credem că va crește prețul gazelor plătite de clienții casnici, de la 1 ianuarie, dar fiind în perioada de plafonare, nu va putea crește peste 0,31 lei/kWh, care este plafonul”, a declarat Laurențiu Urulescu.

El a explicat că, în prezent, prețul final al gazelor plătit de consumatori este de aproximativ 0,27-0,28 lei/kWh, mult sub plafonul actual. Însă, având în vedere că prețul gazelor pe piață este mult mai mare acum, de aproximativ 230-240 lei/MWh, prețul final al gazelor va ajunge la nivelul maxim permis, de 0,31 lei/kWh.

„Va fi o creștere de circa 10%, la o factură de gaze de 1.200-1.250 de lei, va fi o creștere de 150 de lei”, a adăugat Urulescu, subliniind că a atras atenția în repetate rânduri asupra acestui aspect.

Citește și: Facturile la curent s-ar putea DUBLA. Milioane de români, afectaţi la buget de anul viitor

În prezent, prețurile sunt plafonate pentru consumatorii casnici, iar producătorii români vând gaze furnizorilor la un preț reglementat de 120 de lei/MWh. Totuși, acest mecanism de achiziție reglementat expiră la sfârșitul anului 2024, iar în absența unei legi care să prelungască termenul, furnizorii vor trebui să cumpere gaze la prețurile pieței, dar le vor vinde tot la prețul plafonat.

În vara acestui an, a fost votată o lege care prevede prelungirea termenului până la 31 martie 2025, dar aceasta a fost trimisă spre reexaminare de către președinte și este în continuare în proces de aprobare în Parlament (Plx 255). Potrivit Economica, în cazul în care legea nu va fi adoptată și promulgată, diferența dintre prețul pieței și cel plafonat va fi acoperită de bugetul de stat.

În acest context, aproape 4,5 milioane de consumatori casnici vor fi afectați de majorarea prețurilor, în cazul în care Parlamentul nu va adopta legea până la 31 decembrie 2024.

În plus, în luna noiembrie 2024, România a înregistrat cele mai scumpe facturi la energie electrică din Europa. Cu un preț de 168,12 euro per megawatt, România s-a aflat pe primul loc în clasamentul celor mai scumpe piețe de energie. Această creștere s-a datorat unui consum ridicat, cauzat de temperaturile scăzute, dar și capacității limitate de producție.

Bulgaria și Ungaria au urmat România în acest clasament, înregistrând și ele prețuri ridicate pentru energia electrică în aceeași perioadă.

Citește și: Apare o nouă fabrică în România. Industria se dezvoltă și vor fi create zeci de locuri de muncă

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Vestea cea mare despre Călin Georgescu. Bomba pe care o pregătește George Simion
Playtech.ro
​​Ce pățești dacă ești prins cu permisul expirat. Amenzi, puncte și interdicții în 2025
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce a votat diaspora română cu „fiul lui Georgescu”? Analiza unui vicepreședinte al Parlamentului European
wowbiz.ro
Soția lui Dan Alexa, prinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă!
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Vacanță de criză. Cazare, parcare și toate facilitățile, la 20-50 de lei pe noapte, pe Litoral
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Schimbare totală la plata cu cardul. Decizie pentru clienții băncilor care au renunțat la numerar: Să fim pregătiți!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Plantele care tin capusele la distanta. E bine sa le ai in curte sau gradina
MediaFlux
Românii care pot ieși mai devreme la pensie. Anunțul Casei de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania