Peste 5 ani, computerele vor avea cele cinci simţuri şi vor percepe lumea la fel ca oamenii

Peste 5 ani, computerele vor avea toate cele cinci simţuri şi vor percepe lumea înconjurătoare asemănător cu oamenii, anticipează IBM într-o serie de proiecţii privind viitorul industriei IT, prezentate periodic.

RomaniaTV.net
17 dec. 2012, 19:06
Peste 5 ani, computerele vor avea cele cinci simţuri şi vor percepe lumea la fel ca oamenii

Astfel, în curând un utilizator care doreşte să cumpere îmbrăcăminte de pe internet va putea simţi materialul numai prin atingerea ecranului, transmite CNN Money.

Senzorii computerelor se apropie rapid de nivelul de complexitate necesar pentru a interpreta prin atingere caracteristicile unui obiect.

Totodată, IBM crede că peste 5 ani un smartphone va putea imita prin vibraţie caracteristicile unei suprafeţe – utilizatorul va atinge ecranul din sticlă, dar va percepe materialul respectiv, spre exemplu o rochie afişată pe display.

„Nu vorbim despre ecrane pufoase. Nu va trebui să va duceţi Samsungul la curăţătorie”, glumeşte vicepreşedintele IBM Bernie Meyerson.

Cercetătorii IBM lucrează deja la aplicaţii pentru utilizarea în domeniul retail sau în sectorul sănătăţii a tehnologiilor bazate pe atingere, pe senzori infraroşi sau pe puncte de presiune.

În privinţa „văzului”, computerele din ziua de azi sunt deja unelte desavărşite de captură şi redare a imaginii, iar capabilităţile de recunoaştere vizuală au evoluat semnificativ în ultimii ani. Cu toate acestea, aparatele nu înţeleg încă prea bine „la ce se uită”, fiind necesară intervenţia utilizatorului.

IBM anticipează că peste 5 ani computerele vor putea interpreta imaginile mai bine decât oamenii, analizând culorile, texturile şi alte caracteristici pentru a aduna informaţii. În domeniul medical, computerul va „vedea” mai multe detalii şi informaţii decât doctorii în planşele rezultate în urma testelor de rezonanţă, precum radiografiile. Spre exemplu, un computer va putea diferenţia rapid ţesutul bolnav de cel sănătos în urma unui test de rezonanţă magnetică, cred inginerii companiei americane.

Computerele vor dobândi de asemenea auz, fiind capabile să interpreteze sunete pe care urechea umană nu le aude sau nu le poate înţelege. Spre exemplu, IBM consideră că în 2018 un smartphone va putea interpreta cu acurateţe sunetele scoase de un nou-născut.

În viitorul apropiat, computerele nu numai că vor putea detecta dacă un bebeluş este deranjat de ceva, ci vor stabili chiar dacă îi este foame, este obosit sau îi este cald, anticipează IBM.

Evoluţia tehnologiei în acest domeniu are aplicaţii vaste: computerele vor putea detecta când un copac este pe cale să cadă, când urmează să aibă loc o alunecare de teren sau când ar putea avea loc un accident auto.

Gustul şi mirosul, simţuri în prezent greu de imaginat că ar putea înzestra un computer, sunt de asemenea la mică distanţă de realitate.

Computerele vor putea ajuta oamenii să prepare reţeta perfectă prin descompunerea virtuală a alimentelor la nivel molecular pentru a determina, prin calcule complexe, ce combinaţii de arome vor fi pe placul „stăpânului”. Pe baza acestor informaţii, smartphone-ul va putea crea reţete ideale, IBM considerând că astfel oamenii vor mânca mai bine – mâncarea sănătoasă cu gust mai bun va fi mai atractivă.

În industria chimică se utilizează deja microchipuri care pot detecta contaminarea aerului din încăperi prin descompunere la nivel molecular, cercetărorii IBM încercând în prezent să adapteze această tehnologie pentru analizarea structurii chimice a alimentelor.

Mirosul vine de asemenea în spaţiul IT. „Credeţi că sunteţi pe cale să răciţi? Peste 5 ani, veţi putea respira către smartphone pentru a afla„, anticipează IBM.

Senzorii pregătiţi de oamenii de ştiinţă vor putea analiza mirosurile din respiraţie pentru a identifica urme de boli, de la infecţii bacteriene, probleme la ficat şi rinichi la astm, diabet sau epilepsie.