Peste 50 de acte antimusulmane comise în Franţa după atentatul de la Charlie Hebdo

Peste 50 de acte antimusulmane au avut loc în Franța de la atentatul jihadist asupra Charlie Hebdo de miercuri, a anunțat luni Observatorul împotriva Islamofobiei din cadrul Consiliului Francez al Cultului Musulman (CFCM), care face apel la stat 'să întărească supravegherea moscheilor', relatează AFP.

12 ian. 2015, 18:28
Peste 50 de acte antimusulmane comise în Franţa după atentatul de la Charlie Hebdo

Peste 50 de acte antimusulmane comise în Franţa după atentatul de la Charlie Hebdo, a anunțat luni Observatorul împotriva Islamofobiei din cadrul Consiliului Francez al Cultului Musulman (CFCM), care face apel la stat ‘să întărească supravegherea moscheilor’, relatează Agerpres.

Potrivit președintelui Observatorului, Abdallah Zekri, care citează cifre ale Ministerului de Interne, 21 de acțiuni — tiruri de armă, grenade și explozii — și 33 de amenințări (scrisori, insulte, etc.) au fost înregistrate de miercuri.

Bilanțul nu cuprinde Parisul și periferia sa, nici incendiul de duminică seară de la moscheea în construcție de la Poitiers, a precizat responsabilul musulman.

Citeşte şi Teroare la Paris: Islamişti AU FILMAT ATACURILE de la Charlie Hebdo şi magazinul evreiesc cu camere GoPro

‘Sunt scandalizat de această creștere a islamofobiei, în condițiile în care am participat ieri (duminică — n.r.) la marș în calm și seninătate, toți împreună, manifestanți extrem de diverși, și am condamnat cu claritate terorismul’, adăugat el.

Potrivit lui Abdallah Zekri, un număr atât de mare de acte ostile în numai cinci zile reprezintă ‘ceva nemaivăzut’. De fapt, ultimele date disponibile, bazate pe plângerile înregistrate de poliție sau jandarmerie, menționează un număr total de 110 acte antimusulmane în primele nouă luni din 2014, în scădere în raport cu aceeași perioadă din 2013, când s-au înregistrat 158.

‘Trebuie întărită supravegherea’ lăcașurilor de cult musulmane, a site-urilor și a rețelelor de socializare ‘împotriva urii și răzbunării care se exercită în prezent’, a subliniat Abdallah Zekri.

Citeşte şi Teroare Franţa: Francois Hollande nu ar fi vrut ca Benjamin Netanyahu să vină la Paris

‘Nici măcar Marea Moschee din Paris, simbol al islamul în Franța, nu beneficiază de măsuri de pază speciale’, a acuzat el.

La rândul său, premierul Manuel Valls a precizat că fenomenul, care nu este unul nou, preocupă autoritățile franceze. ‘Ne preocupă acest lucru și, ministrul de interne s-a asigurat deja de asta, vom face în așa fel încât să protejăm la fel de bine și aceste lăcașe de cult’, a afirmat Valls.

‘Toți cetățenii din țara noastră trebuie să beneficieze de protecția statului, a forțelor de ordine’, a mai spus prim-ministrul.