Peste 500 de sirieni vor trece prin Liban în cadrul unui schimb de prizonieri

Peste 500 de sirieni aparținând taberelor adverse vor trece duminică prin aeroportul de la Beirut în cadrul unui schimb de prizonieri între regimul Bashar Al-Assad și rebeli.

19 dec. 2015, 06:51
Peste 500 de sirieni vor trece prin Liban în cadrul unui schimb de prizonieri

O sursă militară siriană a afirmat că schimbul de prizonieri va avea loc la începutul săptămânii viitoare.

Acest schimb are loc în virtutea unui acord încheiat pe 24 septembrie prevăzând un armistițiu la Zabadani, un oraș rebel de la granița cu Libanul asediat de forțele guvernamentale, și în satele șiite Foua și Kafraya, în provincia Idleb (nord-vest), încercuite de rebeli.

În total, „129 de civili și luptători rebeli de la Zabadani vor fi transferați peste frontiera terestră la aeroportul din Beirut pentru a merge în Turcia și apoi în zonele rebele din Idleb”, a declarat directorul Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), Rami Abdel Rahmane.

În paralel, 400 de civili de la Foua și Kafraya vor ajunge în Turcia pe la Bab Al-Hawa, un post de grăniceri siriano-turc aflat sub ocupația rebelilor islamiști Ahrar al-Sham. Din Turcia, ei vor lua avionul aeroportul din Beirut și apoi pe cale terestră spre Damasc.

Foua și Kafraya sunt singurele sate din provincia Idleb care se mai află sub controlul armatei, în timp ce Zabadani reprezintă ultimul bastion rebel de la frontiera siriano-libaneză pe care regimul, ajutat de puternica mișcare șiită libaneză Hezbollah, încearcă din iulie să îl recucerească.

Declanșat în martie 2011 de represiunea unor manifestații pașnice, conflictul din Siria a devenit tot mai complex odată cu creșterea numărului de actori, printre care marile puteri, pe un teritoriu din ce în ce mai fărâmițat.

Peste 250.000 de persoane și-au pierdut viața, iar câteva milioane și-au abandonat locuințele, reamintește AFP.