Tsunami în Indonezia.Peste 220 de persoane au murit, iar alte câteva sute au fost ranite UPDATE

Sute de persoane au murit şi alte câteva au fost rănite în urma tsunamiului provocat de erupţia vulcanului Anak Krakatau, în Indonezia, conform unui nou bilanţ, anunţat de Agenţia de Gestionare a Catastrofelor, informează AFP.

23 dec. 2018, 06:16
Tsunami în Indonezia.Peste 220 de persoane au murit, iar alte câteva sute au fost ranite UPDATE

UPDATE: Peste 220 de persoane au murit şi alte câteva sute au fost rănite în urma tsunamiului provocat de erupţia vulcanului Anak Krakatau, în Indonezia, au anunţat autorităţile locale, precizând că se tem de un bilanţ şi mai grav, relatează AFP.

„222 de persoane au murit, 843 au fost rănite şi 28 sunt dispărute. Numărul ar putea să crească”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Agenţiei de Gestionare a Catastrofelor, Sutopo Purwo Nugroho

UPDATE: „Numărul total de morţi a ajuns la 168. Sunt 745 de răniţi şi 30 de persoane sunt dispărute”, a spus purtătorul de cuvânt al agenţiei indoneziene, Sutopo Purwo Nugroho.

Sute de clădiri au fost distruse de val, care a străbătut ţărmurile sudice din Sumatra şi capătul vestic al insulei Java, sâmbătă seara, în jurul orei 21:30 (1430 GMT). Valul a fost produs de erupţia vulcanului Anak Krakatau, survenită imediat după ora 21.00. Erupţia a creat o coloană de cenuşă vulcanică cu înălţime de până la 500 de metri.

Un număr de 62 de persoane au murit şi 584 au fost rănite, conform celui mai recent bilanţ anunţat de Sutopo Purwo Nugroho, purtătorul de cuvânt al agenţiei naţionale de gestionare a catastrofelor.

Alte 20 de persoane sunt date dispărute.

Potrivit Reuters, autorităţile i-au avertizat pe localnici şi pe turiştii aflaţi în zonele de coastă să se îndepărteze de plaje.

„Vă rugăm să nu staţi în apropierea plajelor în zona strâmtorii Strait. Cei care aţi plecat, vă rog să nu reveniţi deocamdată”, a spus Rahmat Triyono, oficial al Agenţiei de Meteorologie, Climatologie şi Geofizică.

În imaginile surprinse de televiziuni se pot vedea drumurile blocate de resturi de la casele distruse, maşini răsturnate şi copaci căzuţi. O scenă care era amenajată în aer liber a fost dusă de ape în timp ce concerta o trupă locală. Cel puţin unul dintre muzicieni a murit. Ceilalţi sunt dispăruţi.

În 26 decembrie 2004, un tsunami în Oceanul Indian cauzat de un cutremur a ucis 226.000 de oameni în 13 ţări, dintre care peste 120.000 în Indonezia. În 1883, erupţia vulcanului Krakatau s-a soldat cu peste 36.000 de morţi.