Peste 60% dintre români consideră că ţara este protejată de calitatea de membru NATO

60,2% dintre români consideră că ţara noastră este protejată în situaţia unui conflict în regiune de calitatea de membru NATO iar 49,3% sunt de acord cu creşterea cheltuielilor pentru Apărare, arată un sondaj INSCOP.

22 mai 2014, 07:58
Peste 60% dintre români consideră că ţara este protejată de calitatea de membru NATO

25,5% dintre respondenţi consideră că apartenenţa la NATO nu protejează România în situaţia unui conflict în regiune, iar 14,3% nu au ştiut să răspundă sau nu au răspuns.

Sondajul mai relevă că, deşi aproape jumătate dintre români sunt de acord cu creşterea bugetului Apărării, 33% nu sunt de acord. 17,4% din cei intervievaţi nu au răspuns sau nu au ştiut să răspundă.

CITEŞTE ŞI: Joe Biden: Dacă Rusia SUBMINEAZĂ alegerile din Ucraina, aplicăm noi sancţiuni

Potrivit INSCOP, 29,5% dintre respondenţi se declară foarte îngrijoraţi şi 32,4%, îngrijoraţi de conflictul dintre Ucraina şi Rusia. Sunt puţin îngrijoraţi 24,7% dintre respondenţi, în timp ce 11% nu sunt deloc îngrijoraţi. 0,8% spun că nu au auzit de conflict, în timp ce 1,6% nu ştiu sau nu răspund.

În ceea ce priveşte relaţiile româno-ruse, 44,9% dintre cei intervievaţi consideră că acestea vor rămâne la fel în următoarea perioadă. 31,6% cred că relaţiile se vor înrăutăţi, în timp ce 9% cred că se vor îmbunătăţi. Nu ştiu sau nu răspund 14,5% dintre respondenţi.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului „Adevărul” în perioada 1-7 mai. Eroarea maximă admisă a datelor sondajului este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic.

Volumul eşantionului a fost de 1.056 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani.

VEZI ŞI. Biden ATACĂ Rusia de la Bucureşti: Graniţele Europei nu trebuie schimbate cu forţa