Începând cu 1 august, plata concediilor medicale pentru bolile obișnuite, precum răceala sau otita, va fi diminuată, iar peste 650.000 de persoane care beneficiau până acum de statutul de coasigurat vor trebui să plătească pentru serviciile medicale decontate. Măsurile au ca scop reducerea dezechilibrului financiar din sistemul de sănătate și vor aduce la buget peste 7 miliarde de lei anual, potrivit autorităților.
Printre categoriile afectate se numără soții sau soțiile fără venituri proprii, părinții fără venituri fiscalizate, personalul monahal, persoanele aflate în șomaj sau care primesc ajutor social, precum și mamele aflate în concediu de creștere a copilului sau în concediu de acomodare, în cazul adopției. Cei care vor dori să rămână în sistemul de asigurări de sănătate vor fi nevoiți să plătească 2.400 de lei pe an, sumă ce va putea fi achitată și eșalonat.
„Avem astăzi 6 milioane de plătitori și 16 milioane de beneficiari. Oricâte măsuri de eficientizare a cheltuielilor ai lua pe efectivă de cheltuieli, nu poți să rezolvi acest dezechilibru”, a declarat Horațiu Moldovan, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Tot din 1 august se schimbă și regulile privind plata indemnizației în cazul concediilor medicale. Până acum, statul acoperea 75% din salariu, indiferent de durata concediului. Potrivit noilor reglementări, indemnizația se va reduce la 50% din salariu pentru concediile de până la 7 zile, 65% pentru cele de până la 14 zile și doar concediile mai lungi de două săptămâni vor beneficia de plata a 75% din salariu.
„Se aplică CASS pentru codul de boală 01, boală obișnuită. Rămâne în continuare, dar se schimbă modul procentual de acordare al indemnizației în funcție de numărul de zile”, a declarat Alexandru Rogobete, ministrul Sănătății.
Medicii atrag însă atenția asupra posibilelor consecințe ale acestor măsuri, în special în cazul bolilor infecțioase comune. „După ce ne-am chinuit ani de zile să-i lămurim pe oameni că dacă suntem răciți stăm acasă, acum va trebui să găsim alte soluții să nu se împrăștie infecția”, avertizează Evelyn Cristescu, medic de familie.
Pentru a combate eventualele abuzuri, autoritățile promit intensificarea controalelor în perioada următoare, urmărind să identifice cazurile în care concediile medicale au fost acordate fără o bază clinică solidă.
„Dacă sunt concedii făcute fără bază medicală sau analize medicale, să se ia măsuri, nu să fim noi cei care plătim”, a transmis Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).
„La nivel de diagnostic nu cred că poate să controleze nimeni”, a adăugat Evelyn Cristescu, exprimând îndoieli cu privire la eficiența acestor controale.
O altă schimbare importantă vizează pacienții cu boli cronice. Aceștia vor fi asigurați doar pentru tratamentul afecțiunii cronice pentru care sunt incluși într-un program specific. Excepție de la această regulă vor face pacienții oncologici, care vor beneficia în continuare de acoperire completă.
Autoritățile susțin că fondurile obținute vor fi direcționate prioritar către achiziția de medicamente inovatoare pentru tratarea cancerului și altor boli grave.
Citește și: Plata pensiilor din iulie, în pericol! Angajaţii Caselor de pensii au început protestele