Peste 70 de lideri de stat din întreaga lume participă, la Paris, la celebrarea Centenarului sfârşitului Primul Război Mondial

Peste 70 de lideri politici din întreaga lume, între care preşedintele SUA, Donald Trump, preşedintele rus Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel participă duminică, la Paris, la celebrarea Centenarului sfârşitului Primul Război Mondial. La ceremonii este prezent şi preşedintele Klaus Iohannis.
Filip Stan
11 nov. 2018, 06:20
Peste 70 de lideri de stat din întreaga lume participă, la Paris, la celebrarea Centenarului sfârşitului Primul Război Mondial

UPDATE Liderii politici ai lumii s-au deplasat cu autocare până în apropierea locului de desfăşurare a ceremoniei, iar pe ultima porţiune au păşit împreună până la Arcul de Triumf, în ploaie.

După ce majoritatea liderilor, între care şi cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron, şi-au luat locurile în cele două tribune amenajate, au sosit şi preşedintele american Donald Trump şi soţia sa, Melania. Trump s-a aşezat pe partea dreaptă a lui Macron, lângă Angela Merkel. Ultimul a venit la Arcul de Triumf preşedintele rus Vladimir Putin. Acesta şi-a luat locul în stânga lui Emmanuel Macron.

Ceremonia a cuprins momente artistice susţinute de Yo-Yo Ma şi Angelique Kidjo, precum şi citirea de către mai mulţi elevi, în diverse limbi, a unor scrisori ale soldaţilor din perioada Primului Război Mondial, în care era relatat momentul 11 noiembrie 1918.

Emmanuel Macron a susţinut un discurs în care a vorbit despre sacrificiile făcute de cei care au luptat în război şi despre patriotismul lor. „Trăiască pacea! Trăiască naţiunile libere! Trăiască Franţa!”, astfel şi-a încheiat Macron discursul.

Ceremonia s-a încheiat cu un moment solemn la mormântul soldatului necunoscut.

Duminică după-amiază, liderii politici vor participa la Forumul de la Paris pentru Pace. Nu însă şi preşedintele SUA, Donald Trump, care va părăsi Franţa mai devreme.

________

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, au fost primiţi, duminică, la Palatul Elysee, de preşedintele francez, Emmanuel Macron, care a avut-o alături pe soţia sa, Brigitte.

Liderii internaţionali care participă duminică, la Arcul de Triumf, la ceremonia Centenarului Armistiţiului care a pus capăt ostilităţilor din Primul Război Mondial, au fost primiţi la Palatul Elysee de preşedintele Franţei şi soţia acestuia.

De la Palatul Elysee cei peste 70 de lideri internaţionali vor merge la Arcul de Triumf. Printre participanţi se numără preşedintele SUA, Donald Trump, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel.

Ceremonia cuprinde mai multe momente – onoruri militare, trecerea în revistă a trupelor, intonarea imnului naţional al Franţei – „Marseillaise” de către corul Armatei, dar şi interpretarea unor piese precum „Bolero” de Ravel, citirea de către câţiva elevi francezi a unor mărturii scrise în ziua armistiţiului din 1918, discursul preşedintelui Macron şi momente de reculegere.

Duminică, preşedintele Iohannis va participa şi la un dejun oferit de omologul său francez la Palatul Elysee şefilor de delegaţii şi la deschiderea Forumului de Pace de la Paris. Acest forum este o iniţiativă a preşedintelui francez, Emmanuel Macron, care îşi propune să genereze proiecte concrete în spiritul multilateralismului şi al cooperării contemporane, în sprijinul păcii.

_________

UPDATE Primii dintre cei aproximativ 70 de şefi de stat şi de guvern aşteptaţi au început să sosească duminică, la scurt timp după 8.15 GMT, la Palatul Elysee, fiind întâmpinaţi de preşedintele francez Emmanuel Macron, pentru a participa apoi la comemorarea armistiţiului, informează France Presse.

Emmanuel Macron i-a primit, împreună cu soţia sa Brigitte, pe lideri pe covorul roşu în faţa a zeci de fotografi în curtea de onoare la Elysee. Primii au fost prim-miniştrii suedez, irlandez, norvegian şi algerian, înainte de sosirea cancelarului german Angela Merkel şi a prim-ministrului canadian Justin Trudeau.

_________

Duminică dimineaţa, la ora locală 11.00 (12.00, ora României), în a unsprezecea zi a celei de a unsprezecea luni a anului – pentru a marca exact momentul la care focul a fost oprit pe toate fronturile europen -, cei 72 de preşedinţi şi şefi de guverne străini se vor alătura preşedintelui Emmanuel Macron la Arcul de Triumf din Paris pentru a celebra Centenarul sfârşitului Primului Război Mondial, scrie news.ro.

Citeşte şi Macron l-a primit pe preşedintele SUA la Palatul Elysee. Trump: Vrem o Europă puternică, să ajutăm Europa, dar în mod corect

Pentru asigurarea securităţii, Ministerul francez de Interne a mobilizat 10.000 de membri ai forţelor de ordine.

Duminică după-amiază, liderii politici vor participa la Forumul de la Paris pentru Pace. Nu însă şi preşedintele SUA, Donald Trump, care va părăsi Franţa mai devreme.

Sâmbătă seara, toţi liderii veniţi la Paris au participat la un dineu oferit de cuplul prezidenţial francez Brigitte şi Emmanuel Macron, în incinta muzeului d’Orsay.

Tot sâmbătă, Donald Trump şi Emmanuel Macron s-au întâlnit la Palatul Elysee. Cei doi au convenit că Europa trebuie să contribuie mai mult pentru apărare, relatează Reuters şi Le Figaro. Presa franceză a remarcat faptul că la întâlnirea de la Palatul Elysee, Macron şi-a pus mâna pe genunchiul liderului american şi l-a numit pe Trump prietenul său. La rândul său, Trump a spus că şi el îl consideră pe Macron un prieten foarte bun, cu care are multe în comun. „Vrem o Europă puternică. Este foarte important pentru noi. Vrem să ajutăm Europa, dar în mod corect. În acest moment împărţirea poverii a fost în mare parte asupra SUA”, a mai afirmat Trump. Macron a spus că împărtăşeşte sentimentele lui Donald Trump, precizând că ar vrea ca Europa să suporte o mai mare parte a apărării în cadrul NATO.

De asemenea, preşedintele Franţei şi cancelarul Germaniei au dezvelit sâmbătă o placă comemorativă cu un mesaj de pace la Memorialul de la Compiegne, în Poiana Rethondes, unde în urmă cu 100 de ani a fost semnat armistiţiul ce a pus capăt Primului Război Mondial.

„De Centenarul Armistiţiului din 11 noiembrie 1918, Emmanuel Macron, preşedintele Republicii Franceze, şi Angela Merkel, cancelarul Republicii Federale Germane, au reafirmat valoarea reconcilierii franco-germane în serviciul Europei şi al păcii”, este mesajul inscripţionat pe această placă, transmite AFP.

Ceremonia a avut o puternică încărcătură simbolică, fiind prima dată după război când preşedintele Franţei şi şeful Guvernului german se întâlnesc în acest loc.

Ziua Armistiţiului este comemorată în fiecare an la 11 noiembrie pentru a marca pacea semnată între Antanta şi Puterile Centrale la Compiegne, Franţa, eveniment ce a marcat încetarea ostilităţilor pe Frontul de Vest al Primului Război Mondial şi a intrat în vigoare începând cu ora 11.00 – cea de-a unsprezecea oră a celei de-a unsprezecea zile din a unsprezecea lună a anului 1918. Iniţial, acest armistiţiu a încetat după o perioadă de 36 de zile. Tratatul privind încetarea definitivă a ostilităţilor a fost semnat în mod formal la Versailles în 1919.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Mutare surprinzătoare după primul tur al prezidențialelor. George Simion refuză orice negociere cu Victor Ponta
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Rezultate surpriză în județul lui Iohannis. Cine a fost candidatul votat masiv în primul tur la Sibiu
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Vremea se dezlănțuie. Urmează trei zile de coșmar
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
E oficial! Când începe vacanța de vară a elevilor în 2025 și cât durează, de fapt
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Decizia luată de Victor Ponta după ce a ieșit pe locul 4 la alegerile prezidențiale.
MediaFlux
Se anulează, din nou, alegerile prezidențiale? Ce specifică calendarul electoral
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
România, campioană la muncă în weekend. Câți români nu au liber sâmbăta și duminica