Peste 85% dintre români cred că guvernul ar trebui să susţină mai mult firmele româneşti şi cumpără în special produse autohtone

Un procent covârşitor, de 87% consideră că guvernul ar trebui să sprijine firmele cu capital românesc mai mult în această perioadă, pentru a depăși cât mai repede efectele economice cauzate de pandemia de Covid-19 și a putea menține locurile de muncă, arată datele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs. Astfel, aproape 85% sunt de părere că în contextul actual ar trebui cumpărate în primul rând produse românești, în sprijinul business-urile locale.

RomaniaTV.net
23 iul. 2020, 08:50
Peste 85% dintre români cred că guvernul ar trebui să susţină mai mult firmele româneşti şi cumpără în special produse autohtone

Mai mult de jumătate dintre respondenții la sondajul BestJobs spun că, de la izbucnirea pandemiei, preferă să cumpere mai mult produse românești. 20% dintre respondenți afirmă, însă, că nu și-au propus să aleagă cu precădere produse românești de la raft, iar tot atâția spun că nu acordă atenție provenienței produselor pe care le cumpără, optând în continuare pentru aceleași branduri pe care le puneau în coș și înainte de pandemie, informează Stiripesurse.

Schimbarea de comportament în rândul românilor care aleg produse românești pentru a sprijini business-urile locale vine în contextul în care aproape 54% consideră că firmele cu capital românesc au fost mai afectate de efectele pandemiei decât firmele străine. Doar puțin peste un sfert dintre respondenți consideră, în acest context, că o companie românească ar reprezenta un loc de muncă mai sigur decât o companie străină în această perioadă, în timp ce 38% afirmă că nu știu unde ar mai putea găsi un loc de muncă pe care să-l considere sigur în contextul actual.

Un sfert dintre angajați ar prefera să lucreze la stat

Chiar și așa, 30% dintre respondenții la sondajul BestJobs spun că preferă să lucreze într-o companie cu capital românesc în această perioadă în locul unei companii străine, iar un sfert afirmă că sunt mai liniștiți dacă angajatorul ar fi o companie de stat. Peste 46% dintre respondenți sunt deja angajați în companii românești, iar 35% lucrează în companii străine, în timp ce doar 5% sunt angajați la stat.

În ceea ce privește evoluția din perioada următoare a companiei pentru care lucrează, 40% se așteaptă la o revenire după perioada mai dificilă din primul semestru. În schimb, 12% se tem că situația companiei va continua să se deterioreze, iar 10% mizează pe stagnare. Perspectivele sunt incerte pentru mai mult de 20% dintre angajații care au răspuns sondajului BestJobs, fiindu-le foarte greu să aprecieze ce se va întâmpla cu angajatorul și care va fi situația lor profesională până la finalul anului.

Semnalele la nivelul angajaților sunt totuși pozitive. O treime consideră că sunt șanse ca angajatorul pentru care lucrează să facă recrutări anul acesta, iar aproape 23% mizează cel puțin pe stagnarea numărului de angajați din companie. Sondajul a fost efectuat în perioada 5 – 20 iulie 2020, pe un eșantion de 1.024 de utilizatori de internet.

Citeşte şi: Programul Noua Casă, noi condiţii: 2.500 de euro net venit lunar pentru un apartament de 120 metri pătraţi


loading...