Peste 90% dintre viitorii studenţi îşi aleg singuri facultatea

Decizia finala in ceea ce priveste institutia de invatamant superior pe care sa o urmeze ii apartine in final tot viitorului student, arata raportul lansat de D&D Research, la initiativa Universitatii Romano-Americane. Potrivit rezultatelor cercetarii, 96,3% dintre tineri au ultimul cuvant in alegerea universitatii, parintii situandu-se pe loc secund, intr-o proportie de doar 3,7%.

30 iun. 2016, 10:46
Peste 90% dintre viitorii studenţi îşi aleg singuri facultatea

Peste 90% dintre viitorii studenti afirma ca isi aleg singuri facultatea. Printre criteriile principale in alegerea universitatii se regasesc dotarile campusului si bursele de studiu

„Studiul inițiat împreună cu Universitatea Româno-Americană schimbă o percepție pe care mulți încă o aveam, conform căreia părinții decid facultatea pe care o urmează copiii lor. În realitate, mecanismul decizional s-a schimbat. Deși părintele are în continuare rolul de a-l ghida pe viitorul student și încearcă să îi influențeze alegerea, tinerii și-au dezvoltat maturitatea necesară pentru a lua singuri o decizie atât de importantă pentru viitorul lor. Într-o proporție foarte mare, peste 95%, tinerii dețin ultimul cuvânt și își asumă această alegere”, a declarant Dan Petre Phd – Partner, Business Developer D&D Research.
Dotarea campusului și bursele de studii, printre cele mai importante criterii în alegerea universității

Același raport, care are rolul de a măsura percepțiile, nevoile, atitudinile și elementele decizionale privind învățământul superior, evidențiază criteriile importante de care țin cont viitorii studenți când vine vorba de alegerea facultății și care îi influențează în setarea opțiunilor. Pe primul loc se situează un campus modern, „care le pune la dispoziție cele mai noi laboratoare și tehnologii”. Privilegiile dorite de viitorii studenți vizează și oportunitățile de studii care le sunt oferite de facultatea pe care vor să o urmeze. Astfel, aceștia își doresc să beneficieze de burse de studii și locuri fără taxă.

„Mă bucur că tinerii sunt cei care își aleg propria carieră, dar în procesul decizional cred că, explicit sau implicit, intervin și alți factori. Este responsabilitatea sistemului educațional, în ansamblul său, dar și al familiei să susțină tinerii, în mod responsabil și cu profesionalism, în procesul de lămurire cu ei înșiși în ceea ce privește viitoarea carieră academică. Decizia este a tinerilor, dar procesul de identificare a abilităților acestora, de dezvoltare a lor, de încurajare a exprimării unei opțiuni, în mod obiectiv, nu este unul foarte simplu și prezintă un anumit nivel de complexitate. Este extrem de important ca tinerii să-și urmeze vocația, pentru ca, mai apoi, să performeze în carierele lor profesionale”, a afirmat Ovidiu Folcuț, Rectorul Universității Româno – Americane.

Din dorința de a veni în întâmpinarea nevoilor viitorilor studenți, Universitatea Româno-Americană oferă pentru anul universitar 2016-2017 locuri pentru programele de licență fără taxă. Primii 20% din totalul studenților înmatriculați în anul I de studii, la programele cu predare în limba română, vor beneficia de scutirea integrală a taxei de școlarizare pentru anul universitar 2016-2017.

Când vine vorba despre criteriile ce țin de succesul profesional adus de universitatea pe care ar vrea să o urmeze, cel mai important pentru tineri este în continuare „sa aibă șanse mari de angajare imediat după absolvire”, urmat de „sa aibă parteneriate cu firme care oferă internshipuri”. Astfel, peste 60% au drept criteriu personal în alegerea universității „sa fie într-un oraș cu potențial profesional”.

Criteriul pe primul loc în ceea ce privește imaginea și cultura unei universități este „să fie o universitate puternic recomandată”, cei mai mulți dintre tineri alegând „absolvenți ai universităților respective” ca principală sursă de informare privind universitățile din România.

Studiul a fost realizat în perioada aprilie – mai 2016 și este reprezentativ la nivel național pentru orașe cu peste 50.000 de locuitori. Ancheta sociologică a fost efectuată telefonic pe 675 de persoane, tineri 16-23 ani (50%) și părinți cu copii între 16-23 ani (50%).