Peste jumătate din testele de salivă pozitive COVID raportate al elevi joia trecută, infirmate de testele PCR

Mai bine de jumătate din testele din salivă pozitive raportate de elevi joia trecută au fost fals-pozitive, a anunțat secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion.

13 dec. 2021, 16:50
Peste jumătate din testele de salivă pozitive COVID raportate al elevi joia trecută, infirmate de testele PCR

Din cele 70 de teste RT-PCR care au fost făcute ca urmare a pozitivării testelor de salivă, în cazul a 47 de elevi testele au ieşit negative, a anunţat Ministerul Educaţiei.

„La testarea de joi au fost raportate 85 de teste de saliva pozitive. Dintre acestea, 23 au fost confirmate RT-PCR, 47 au fost infirmate, iar pentru 15 nu avem răspuns încă”, a precizat secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Sorin Ion.

Citeşte şi: O nouă tranşă de teste rapide pentru elevi ajunge în România. Când reîncepe testarea în şcoli

Ulterior, secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Sorin Ion, a precizat că „la testarea de luni au fost raportate în total (cu cele raportate după comunicarea noastră) 91 de teste de saliva pozitive.
Dintre acestea, 22 au fost confirmate RT-PCR, 38 au fost infirmate, iar pentru 31 nu avem răspuns”.

Oficialul a reamintit că testarea RT-PCR după testul de saliva pozitiv nu este obligatorie.

Despre rata mare de teste fals-pozitive a vorbit şi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, săptămâna trecută. Alexandru Rafila a apreciat miercuri că rata testelor de salivă fals pozitive este „surprinzător de mare”, dar a adăugat că acest lucru ar putea fi determinat de faptul că oamenii nu sunt obişnuiţi să lucreze cu ele.

„Pentru mine surprinzător de mare rata de teste fals pozitive. Testele fals negative – acolo înţeleg, dar pentru testele fals pozitive nu prea înţeleg. Cred că mai sunt încă probleme în obişnuinţa de a lucra cu aceste teste şi chiar de a le interpreta. Ele au un interval, de exemplu, de citire a rezultatului între 15 şi 30 de minute. Vă dau un exemplu concret: dacă depăşeşti intervalul de 30 de minute şi apare linia aceea, el de fapt nu este un test pozitiv, dar poate că părinţii încă nu ştiu. Sunt lucruri care mai trebuie studiate. Oricum, faptul că totuşi am găsit nişte persoane pozitive, nişte copii pozitivi, înseamnă 16 copii care nu au mai transmis boala colegilor lor şi lucrul ăsta este foarte important”, a spus Alexandru Rafila.

Citeşte şi: Raed Arafat dă vina pe ONAC pentru testele de salivă din şcoli

Următoarea testare a elevilor pentru COVID va avea loc marţi, apoi vineri după ce testele au ajuns în şcoli cu întârziere.

”Testarea elevilor nu a fost suspendată şi nu a fost luată în discuţie această posibilitate. Având în vedere că cea mai recentă tranşă din lotul de teste achiziţionate a fost distribuită către unităţile de învăţământ în cursul acestei zile şi în această noapte,din cauza întârzierilor în livrarea materialelor,  s-a decis schimbarea temporară, pentru săptămâna 13-17 decembrie, a zilelor în care se vor efectua testele, astfel încât acestea să aibă loc în zilele de marţi şi vineri în loc de zilele de luni şi joi”, a transmis Guvernul.