Raed Arafat dă vina pe ONAC pentru testele de salivă din şcoli

Testele de salivă fie nu au ajuns la timp în şcoli, fie au ajuns vrac şi fără instrucţiuni, iar multe dintre rezultate au fost infirmate de testele PCR. Şeful DSU pasează toată responsabilitatea la ONAC.

10 dec. 2021, 06:26
Raed Arafat dă vina pe ONAC pentru testele de salivă din şcoli

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) a încheiat acorduri-cadru pentru teste din salivă care să fie distribuite în şcoli cu doi furnizori care solicită un preţ de trei ori mai mare decât cel mai mic preţ ofertat. Arafat avansează preţul de 14 lei pentru un astfel de test, pe care unele firme l-ar solicita. Medicul arată că două firme cer un preţ foarte mare, iar în aceste condiţii IGSU nu a semnat contractul subsecvent care ar permite livrarea testelor. Suma este cu 40% mai mare decât preţul practicat de retailerii online pentru un astfel de test, ambalat individual şi vândut la bucată.

Sorin Cîmpeanu anunţă că inspectoratele şcolare au cam jumătate din testele din salivă care ar fi necesare pentru testarea COVID de luni a elevilor: Asţeptăm răspunsul IGSU

”Vreau să explic această situaţie, pentru că am auzit foarte multe chestii comentate, şi acuze, şi una şi alta. Trebuie să înţelegem un lucru: la DSU, la IGSU noi avem un rol pe partea logistică, stocurile strategice, ONAC-ul care este Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate, care nu este la DSU sau la IGSU, face negocierea, acordul-cadru, tot, care se fac transparent, se publică, dar pe durate mult mai scurte şi după care IGSU semnează doar contractele subsecvente receptează, validează ce a receptat şi distribuie pe baza solicitărilor Ministerului Educaţiei, Ministerului Sănătăţii, sau oriunde sunt indicaţiile de distribuire.

Acest lucru noi l-am făcut de la începutul pandemiei, este un rol la nivelul protecţiei civile să sprijine autorităţile pentru că avem o parte logistică semnificativă care putem prin ea să facem acest oficiu”, a explicat Arafat joi seară, la Digi 24

EXCLUSIV – Scandalos! Cum minte Raed Arafat despre licitatia catastrofala a testelor de saliva pentru elevi! S-au dat milioane de euro pe o bataie de joc! In caietul de sarcini era obligatoriu sa fie ambalate individual!

Reamintim că mai multe școli din România au primit primele teste de salivă pentru depistarea COVID-19 la elevi „la vrac” şi fără instrucțiuni de utilizare individuale.

Contractul de pana la 18 milioane de euro castigat de Viggo Fashion presupune livrarea a mai multe loturi de sute de mii si milioane de teste antigen de saliva pentru elevi. Desi Raed Arafat prin institutia pe care o conduce, IGSU a realizat caietul de sarcini pentru ONAC, institutia care a realizat achizitia / licitatia, acum Arafat se face ca a uitat ce prevedea de fapt caietul de sarcini si care au fost pretentiile oficiale ale achizitiei.

În caietul de sarcini de la ONAC se arată foarte clar că fiecare test trebuia ambalat individual. Sau cel putin asa au fost redactate cerintele initiale pentru a putea „exclude” o parte din participantii la licitatie astfel incat achizitia sa fie atribuita „cui trebuie”. Pentru cine este interesat sa vada cum reusesc baietii destepti sa faca milioane de euro in plina pandemie caietul de sarcini se poata consulta AICI.

Mai exact, fiecare trusă de testare trebuia să conţină un dispozitiv de colectare, o pipetă / capac cu picurător pentru tub, un tub cu soluţie tampon pentru extracţie. De asemenea, fiecare kit trebuia să conţină cititor pentru citirea testului şi date concludente pentru validarea clinică a testului rapid pentru antigen SARS-COV 2.

Cu toate acestea, şeful DSU inistă că în caietul de sarcini nu s-a cerut ca testele să fie ambalate individual, iar dacă acest lucru se va întâmpla pe viitor este posibil ca numărul ofertanţilor să fie mai mic. Arafat a arătat că o solicitare ca testele să fie ambalate individual poate duce la o majorare a tarifelor cerute de firme.

Raed Arafat a explicat şi sincopele în furnizarea testelor din salivă care ar trebui să ajungă în şcoli, prin faptul că unii dintre furnizorii de teste au refuzat să semneze contractele subsecvente pentru livrarea testelor, în timp ce alţii cer preţuri de câteva ori mai mari decât cel mai mic preţ.

Raed Arafat: „Clar, clar, clar că ONAC-ul va mai trebui acum să încheie noi acorduri-cadru”

„Noi am primit acordurile-cadru de la ONAC semnate şi au început colegii de la IGSU să semneze contractele subsecvente. Şi aici avem: primul furnizor, trei milioane de bucăţi, furnizorul nu a semnat contractul subsecvent, a refuzat să-l semneze. Al doilea furnizor, cinci milioane de bucăţi livrate în data de 25 noiembrie, distribuite. Al treilea furnizor, un milion de bucăţi, preţul foarte mare. Sunt doi furnizori care au un preţ foarte mare şi aici am rămas sub semnul întrebării, preţul este de trei ori mai mult decât cel mai mic preţ. S-a acceptat o variabilitate, dar aici… îi lăsăm, dacă vedem că situaţia nu se rezolvă decât aşa, o să mergem şi pe linia asta, dar totuşi… Adică pe linia să te duci să contractezi, pentru că ei au acord-cadru, dar preţul este de trei ori cât cel mai mic preţ şi aproape de două ori cât cel mai mare preţ următor, după ei. Asta a fost o negociere, nu putem să spunem că ONAC-ul a greşit, dar în acelaşi timp ne gândim că poate că vin ceilalţi care au preţurile totuşi mai rezonabile. Şi aici mergem mai departe. Am avut unul cu 2.400.000 (de teste – n.r.), nu a livrat, trebuia să livreze în 2 decembrie. Mai avem unul cu 1.500.000, trebuia să livreze în 2 decembrie, a livrat în 25 noiembrie, deci mai devreme. Avem încă unul cu trei milioane de bucăţi, deci contractul nu a intrat în vigoare, nu a fost constituită garanţia de execuţie, dacă nu a constituit garanţia înseamnă că nu l-a mai interesat să vină, doar că a participat, a semnat acordul-cadru, nu a mai venit. Mai are de livrat un milion de bucăţi în data de 17 decembrie. După care mai avem încă cineva cu trei milioane de bucăţi tot la preţul de 14 lei, care aşteptăm, în aşteptare să vedem ce se întâmplă. După care avem: un milion de bucăţi care urmează, dacă se respectă contractul, să se livreze în 18 decembrie, mai avem 1.500.000 în 14 decembrie şi le-au livrat în 1 decembrie, mai devreme, mai avem 2 milioane care urmează în 20 decembrie, mai avem 3 milioane în 21 decembrie”, a detaliat Arafat.

El a menţionat că reprezentanţii IGSU au contactat companiile care au de făcut livrări peste o perioadă mai mare de timp şi încearcă, împreună cu acestea, să vadă dacă testele pot fi livrate mai devreme.

„Clar, clar, clar că ONAC-ul va mai trebui acum să încheie noi acorduri-cadru”, este de părere Raed Arafat.

Şeful DSU a spus că în caietul de sarcini nu s-a cerut ca testele să fie ambalate individual, iar dacă acest lucru se va întâmpla pe viitor este posibil ca numărul ofertanţilor să fie mai mic. Arafat a arătat că o solicitare ca testele să fie ambalate individual poate duce la o majorare a tarifelor cerute de firme.


loading...
Partenerii noștri