Peste jumătate dintre sursele de apă din Vaslui utilizate de populaţie pentru consum sunt NEPOTABILE

Peste jumătate din sursele de apă din judeţul Vaslui din care consumă populaţia din mediul rural sunt nepotabile, în condiţiile în care au parametrii chimici depăşiţi, aşa cum reiese din analizele de laborator făcute în ultimul an de autorităţile sanitare, relatează Mediafax.

RomaniaTV.net
29 mai 2012, 16:17
Peste jumătate dintre sursele de apă din Vaslui utilizate de populaţie pentru consum sunt NEPOTABILE

Potrivit situaţiei prezentate, marţi, în cadrul Colegiului Prefectural, de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, din cele 276 de probe analizate în cadrul laboratorului instituţiei în ultimul an, 155 nu sunt corespunzătoare din punct de vedere chimic.

De fapt, în majoritatea cazurilor este vorba de depăşirea concentraţiei de nitriţi şi nitraţi, substanţe provenite din sol în urma tratamentelor cu îngrăşăminte a culturilor agricole.

„Noi am atenţionat de fiecare dată populaţia prin medicii de familie din mediul rural asupra acestor parametri chimici necorespunzători din apa pe care o consumă din anumite surse. Primăriile au şi ele obligaţia să afişeze la loc vizibil atenţionări prin care populaţia să fie avertizată că apa nu este potabilă. Cei mai expuşi la îmbolnăviri sunt bebeluşii, însă şi la adulţi pot apărea intoxicaţii dacă ei consumă apă în mod frecvent din aceste surse”, a declarat, marţi, în cadrul Colegiului Prefectural directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada.

Ca o consecinţă a consumului de apă din surse nepotabile, în ultimul an au fost înregistrate două decese la bebeluşi din cauza intoxicaţiei cu nitriţi, laptele praf sau ceaiul fiind pregătit cu apă infestată cu nitriţi. Cea mai expusă populaţie la astfel de intoxicaţii este cea de pe Valea Prutului, o zonă preponderent agricolă unde se folosesc îngrăşăminte chimice care, indirect, ajung în fântâni prin pânza freatică.

În judeţul Vaslui, există 3.938 surse de apă individuale şi 5.826 publice.