Peste o mie de oameni au protestat la Cluj-Napoca faţă de modificarea Codului de procedură penală

Peste o mie de oameni au protestat, marţi seară, la Cluj-Napoca, faţă de modificările la Codul de procedură penală adoptate luni seară de Parlament. Oamenii au scandat "Libertate", "Hoţii", "Demisia", "Fără penali", ”Jos Guvernul”, "Anticipate" sau ”PSD, ciuma roşie”. Este primul protest organizat după adoptarea proiectului privind modificarea Codului de procedură penală.

19 iun. 2018, 18:47
Peste o mie de oameni au protestat la Cluj-Napoca faţă de modificarea Codului de procedură penală

Protestatarii s-au adunat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, mobilizarea fiind făcută pe Facebook, au avut steaguri tricolore şi parcarte cu mesaje precum „Orice om îi e frică de puşcărie”, cu fotografia premierului Viorica Dăncilă, „Dragnea şi ai lui, trădătorii neamului”.

Manifestanţii au plecat apoi în marş pe bulevardul Eroilor.

Oamenii scandează „Libertate”, „Hoţii”, „Demisia”, „Fără penali”, „Jos Guvernul”, „Anticipate”, „PSD, ciuma roşie”,”Uniţi salvăm toată România”, „Justiţie, nu corupţie”, la acestă oră protestul fiind în desfăşurare.

Mobilizarea pentru prostest a fost făcută pe Facebook – „TOT Clujul în stradă!”.

„De ce? Fiindcă în seara de 18 iunie Parlamentul (Camera Deputaţilor, DECIZIONALĂ) a adoptat modificări legislative de o gravitate fără precedent. Ordonanţa 13 afecta sistemul judiciar. Ceea ce s-a făcut acum te va afecta direct şi personal. Când? Dacă vezi evenimentul înainte de miezul nopţii, atunci MÂINE. Dacă e trecut de 0.00, atunci ASTĂZI. În fiecare seară, la ora 7. Cine? TU. Nu „opoziţia”, nu „Europa”, nu „Preşedintele”, nu „Dumnezeu”. Dacă tu nu te mişti, să nu spui pe urmă că alţii au fost de vină. Cu cine? Cu familia, cu prietenii, cu vecinii, cunoscuţii, cu fiecare om la care te poţi gândi şi pe care îl poţi aborda. Cu toţi cei din lista ta de telefon. Cu toţi cei din lista ta de mail. Pune mâna şi sună. Pune mâna şi scrie. Ridică vocea şi strigă. Altă opţiune nu mai e. Cum? Cu toată luciditatea, dar şi cu toată furia din lume. Cu toată demnitatea de care mai eşti în stare. Cu toată grija faţă de tot ceea ce şi toţi cei care îţi sunt preţioşi. Fără clintire. Fără ezitare. Până când trebuie. Până cădem toţi sau cad ei de la putere. Până la capăt, al nostru sau al lor”, se arată pe pagina evenimentului.

Proiectul PSD-ALDE-UDMR de modificare a Codului de procedură penală a fost votat, luni seară, de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, după mai multe ore de dezbateri. PNL şi USR au anunţat că vor ataca legea la Curtea Constituţională.