Peste o tonă de muniţie de război este descoperită în fiecare an în şantierele de construcţii din zona Bucureşti-Ilfov

În zona Capitalei şi în judeţul Ilfov este găsită, anual, în medie, peste o tonă de muniţie neexplodată, în majoritatea situaţiilor fiind vorba de grenade, obuze şi chiar bombe de aviaţie, cele mai multe descoperite în urma săpăturilor pentru ridicarea de locuinţe ori clădiri de birouri.
Alina Costache
23 nov. 2016, 14:10
Peste o tonă de muniţie de război este descoperită în fiecare an în şantierele de construcţii din zona Bucureşti-Ilfov

Intervenţia în astfel de situaţii este făcută de pompierii de la Detaşamentul Pirotehnic de la Unitatea Specială de Intervenţii din Ciolpani, anual aceştia fiind chemaţi, în medie, la 70 de misiuni, cele mai multe în zona Bucureşti-Ilfov.

Pompierii de aici susţin că ridică, anual, peste o tonă de muniţie de război din Bucureşti şi judeţul Ilfov, misiunile lor fiind în special la şantiere unde se fac săpături pentru ridicarea de cartiere ori clădiri de birouri.

„Detaşamentul Pirotehnic participă în medie la aproximativ 70 de misiuni pe an. Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, fiind zone puternic dezvoltate din punct de vedere economic, în care se construieşte foarte mult, numărul de elemente de muniţii care se descoperă şi sunt ridicate de echipele pirotehnice poate ajunge şi la o tonă anual pe timpul lucrărilor de şantier. Predominante sunt muniţiile de artilerie, dar se descoperă si muniţii de infanterie şi chiar de aviaţie. O altă cauză care stă la baza numărului mare de muniţii descoperite în această zonă este bombardarea intensă şi luptele care au avut loc în timpul celor două războaie mondiale”, se notează într-un răspuns pentru agenţia de presă MEDIAFAX.

În cazul unui astfel de apel, după localizarea elementului de muniţie, se face identificarea tipului şi provenienţei acestuia. Dacă nu există pericol de explozie în timpul manipulării, muniţia este ridicată, transportată şi depozitată pentru distrugere în poligoane sau pe terenuri special amenajate. În alte cazuri, se poate trece direct la distrugere.

„În unele situaţii când muniţia este foarte periculoasă sau într-o stare avansată de degradare şi poate pune în pericol viaţa pirotehniştilor sau a populaţiei civile, comandantul echipei pirotehnice poate lua decizia de a o distruge la locul descoperirii prin luarea unor măsuri suplimentare de limitare a efectelor exploziei.”, mai susţin pompierii de la Unitatea Specială din Ciolpani.

Terenuri amenajate pentru distrugerea unor astfel de muniţii sunt în judeţele Prahova şi Buzău.

Printre decoperirile recente în acest caz se numără şi un subdepozit de artilerie, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, descoperit în curtea unei fabrici din zona de sud a Capitalei.

„O misiune deosebită în urma căreia a rezultat o cantitate foarte mare de muniţie s-a desfăşurat la un operator economic din sudul Capitalei, unde în urma unor lucrări de săpătură a fost descoperită o cantitate foarte mare (sute de elemente) de muniţii de artilerie rămase neexplodate dintr-un subdepozit din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. După analiza situaţiei s-a luat decizia de întrerupere temporară a lucrărilor în zona respectivă şi în colaborare cu alte forţe de ordine publică (poliţie/jandarmi) s-a executat transportul în condiţii de siguranţă la depozitul unităţii în vederea distrugerii ulterioare”, mai susţin lucrătorii de la Detaşamentul Pirotehnic.

Pompierii dau şi exemplul unei bombe de aviaţie de 100 de kilograme, cu trotilul activ, găsită la începutul lunii noiembrie în judeţul Galaţi.

„Gradul ridicat de dificultate a fost reprezentat de faptul că muniţia a fost descoperită încastrată într-un element de construcţie dintr-o zonă populată. După cercetarea şi identificarea la faţa locului s-a constatat că bomba era echipată cu focoase electrice (care prezintă un risc de iniţiere mai scăzut la manipulare şi transport) şi s-a luat decizia de degajare, ridicare şi transport în vederea distrugerii, în detrimentul distrugerii pe loc, care ar fi reprezentat un risc mai ridicat şi pagube materiale”, declară pompierii.

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească Piedone la un abator din Popești-Leordeni. Șeful ANPC a rămas fără cuvinte. ”Nu îmi vine să cred”
Capital.ro
ANAF verifică banii românilor. Nimeni nu e scutit de Fisc. Toată lumea plătește după control
Playtech.ro
Meteorologii AccuWeather au schimbat prognoza. Câte zile mai țin ploile și frigul? De când vin temperaturile de vară
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
Trecutul mai puțin cunoscut al lui George Simion. „Era poreclit «balamuc». Un om alunecos, lipsit de scrupule”
wowbiz.ro
Dan Bordeianu, declarații neașteptate despre Adela Popescu, după 18 ani de la despărțire! Incredibil ce a recunoscut acum actorul: „Mie nu-mi plăcea deloc. Nu mă feresc, nu mă ascund”
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Produsul la mare căutare, interzis în România de la 1 iulie 2025
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
O angajată a Universității din Varșovia a fost decapitată cu un topor de un tânăr
Cancan.ro
Surpriză URIAȘĂ: cine va câștiga alegerile din 18 mai? Primul sondaj pentru turul 2 dintre George Simion și Nicușor Dan
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, în fruntea României. Decizia care răstoarnă viitorul țării: E sigur!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Moartea șocantă a unui român în Italia. A alunecat în propria locuință și s-a tăiat la mână. Ce a urmat este incredibil
Accident rutier cu 20 de persoane în județul Tulcea. A fost activat Planul Roșu de intervenție
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală