Peste un milion de români din Spania pot avea dublă cetățenie. Nicolae Ciucă se asigură că proiectul său ajută diaspora

Peste un milion de români din Spania pot avea dublă cetățenie. Nicolae Ciucă, șeful Senatului, crede că proiectul său ajută diaspora.

19 feb. 2024, 13:18
Peste un milion de români din Spania pot avea dublă cetățenie. Nicolae Ciucă se asigură că proiectul său ajută diaspora

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, discută luni la Madrid cu omologul său spaniol despre modificarea legii spaniole, astfel încât românii care trăiesc în Spania să poate avea dublă cetățenie – română și spaniolă.

Citește și Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au luat decizia privind comasarea alegerilor. Liste comune PSD-PNL la toate alegerile

Nicolae Ciucă continuă astfel un demers pe care l-a început la sfârșitul anului 2022, când a vizitat Spania în calitate de prim-ministru și a condus, împreună cu premierul Spaniei, Pedro Sanchez, prima ședință comună de guvern româno-spaniolă. La solicitarea lui Ciucă, subiectul dublei cetățenii a românilor din Spania a fost pus pe agenda relațiilor bilaterale, iar în 2023 s-a creat Grupul comun de lucru pentru a rezolva acest subiect.

Trebuie menționat că legea spaniolă nu permite de regulă dubla cetățenie, iar excepțiile se negociază de la țară la țară, în funcție de relațiile bilaterale. În ultimii ani, România și Spania și-au consolidat legăturile pe mai multe planuri – economic, cultural, diplomatic, militar – iar guvernul spaniol a suplimentat anul trecut contingentul de militari spanioli care participă la forța multinațională NATO din România.

Citește și Florin Barbu șterge pe jos cu liberalii: „Cât au protestat fermierii, cei din PNL n-au cerut coaliție, au stat pitiți. Acum, înroșesc telefoanele pentru a cere coaliţie”