Peste un sfert din comisiile de evaluare a persoanelor cu handicap, fără avizul Ministerului Muncii

Controlul naţional la comisiile de evaluare a persoanelor adulte cu handicap a evidenţiat că 18 dintre acestea funcţionează cu avize vechi de la Ministerul Muncii, în condiţiile în care, în majoritatea cazurilor, componenţa lor s-a modificat în ultimul an.

30 mai 2013, 07:36
Peste un sfert din comisiile de evaluare a persoanelor cu handicap, fără avizul Ministerului Muncii

Rezultatele controlului desfăşurat la nivel naţional pentru verificarea modului de organizare şi funcţionare al comisiilor de evaluare a persoanelor adulte cu handicap indică o serie de deficienţe nu numai în organizarea şi funcţionarea comisiilor în procesul de evaluare a persoanelor cu dizabilităţi, ci şi în asigurarea accesului acestora în clădirile în care funcţionează comisiile.

În ceea ce priveşte organizarea şi funcţionarea comisiilor de evaluare a persoanelor adulte cu handicap (CEPAH), s-a constatat că toate cele 47 de comisii verificate funcţionează în baza hotărârilor consiliilor judeţene, respectiv consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti.

Dintre acestea, 26 de comisii funcţionează cu avizul actualizat al ministerului, trei comisii (Mureş, Sibiu şi Mehedinţi) au solicitat avizul anterior controlului, în prezent fiind în curs de soluţionare, iar celelalte 18 comisii au avize foarte vechi, obţinute în anii 2004-2008, deşi, în majoritatea cazurilor, componenţa lor s-a modificat în ultimul an.

Astfel, funcţionează fără avizul Ministerul Muncii, comisiile din judeţele Arad, Argeş, Bistriţa Năsăud, Brăila, Braşov, Botoşani, Buzău, Constanţa, Covasna, Dolj, Neamţ, Prahova, Sălaj, Tulcea, Vâlcea şi Vrancea, precum şi două din Bucureşti – sectorul 4 şi sectorul 5.

Corpul de control a mai constatat că, la nivel judeţean, secretariatele comisiilor de evaluare funcţionează cu un număr diferit de persoane, respectiv între unu şi şapte angajaţi.

CITEŞTE ŞI Şefa comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, arestată preventiv VIDEO

Din această cauză, în judeţele în care există un număr redus de personal, s-au constatat întârzieri în întocmirea şi transmiterea documentelor comisiei, în această situaţie fiind judeţele Bistriţa-Năsăud, Ilfov, Maramureş şi Sălaj.

Referitor la organizarea şi funcţionarea serviciilor de evaluare complexă a persoanelor adulte cu handicap (SEC), verificările au arătat că în opt judeţe (Braşov, Giurgiu, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Olt, Suceava, Teleorman), precum şi în sectoarele 1, 3 şi 5 ale Municipiului Bucureşti, serviciile de evaluare complexă nu cuprind toate categoriile de specialişti prevăzute de lege.

Astfel, judeţul Olt nu are ocupate posturile de psiholog, medic şi asistent social, în Mehedinţi şi Tulcea nu sunt ocupate cele de medic, în Giurgiu comisia funcţionează fără asistent social şi medic, în Maramureş, fără psiholog, iar asistentul social are doar atribuţii delegate, în timp ce în Covasna nu există medic, iar postul de psiholog funcţionează cu jumătate normă.

De asemenea, în Botoşani, postul de medic este vacant, atribuţiile fiind îndeplinite de medicul din cadrul comisiei de evaluare a copilului, iar în Bistriţa-Năsăud patru persoane efectuează în mod curent evaluarea solicitanţilor, în condiţiile în care, din cele 10 posturi aprobate, sunt ocupate doar şase, două dintre ele chiar de către directorii interimari ai Direcţiei Generale Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). „Mai mult, postul de  medice ste ocupat cu jumătate de normă, iar serviciul funcţionează fără asistent social”, se arată în raport.

Controlul dispus de ministrul Muncii a mai identificat nereguli şi în procesul de evaluare a persoanelor cu dizabilităţi.

Astfel, în judeţele Covasna, Ilfov şi Bistriţa-Năsăud, s-a constatat că raportul de evaluare complexă este întocmit numai pe baza documentelor existente la dosar, fără evaluarea solicitanţilor, în judeţul Ilfov, deşi postul de medic este ocupat, activitatea acestuia privind propunerea de încadrare în grad de handicap nu se regăseşte în documentele înaintate comisiei de evaluare, încălcându-se prevederile art. 13 din Ordinul nr. 2.298/2012, iar în judeţul Bacău nu sunt întocmite rapoartele de evaluare complexă pentru persoanele cu handicap care se prezintă la reevaluare.

Deficienţe au fost identificate şi în judeţul Covasna, în structura de evaluare nefiind nominalizaţi responsabili de caz şi neasigurându-se transmiterea Planului individual de servicii către serviciul public specializat din localitatea de domiciliu sau de reşedinţă a persoanei cu handicap, dar şi în judeţul Maramureş, unde rapoartele de evaluare complexă nu conţin toate informaţiile prevăzute de lege.

În judeţele Prahova şi Ilfov, atribuţiile SEC sunt îndeplinite de comisia de evaluare, în judeţul Suceava nu se efectuează evaluarea vocaţională şi nici cea a nivelului de educaţie al persoanelor cu handicap, din cauza faptului că SEC nu are prevăzut niciun post de psihopedagog/instructor de educatie/pedagog de recuperare, încălcându-se astfel prevederile art. 5 alin.(1) din Ordinul nr. 2.298/2012, iar în judeţele Covasna, Ilfov şi Olt nu sunt proceduri de evaluare scrise şi aprobate.

Nereguli au fost găsite şi în Ialomiţa, unde evaluarea la domiciliu a persoanei cu handicap nedeplasabilă se realizează de către un singur specialist, dar şi în judeţele Bistriţa-Năsăud, Covasna, Ilfov şi Prahova, unde persoanele cu handicap nedeplasabile nu sunt evaluate la domiciliu, încălcându-se prevederile art. 6 alin. (9) din HG nr.430/2008, coroborat cu art.12 din Ordinul nr.2298/2012.