Peter Pellegrini, mandatat de preşedinte să formeze un nou guvern în Slovacia

Preşedintele slovac Andrej Kiska a anunţat joi că îi va încredinţa formarea unui nou guvern vicepremierului Peter Pellegrini, un apropiat al lui Robert Fico care s-a oferit miercuri seară să demisioneze, pe fondul scandalului provocat de asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak.

15 mart. 2018, 14:32
Peter Pellegrini, mandatat de preşedinte să formeze un nou guvern în Slovacia

”Voi încredinţa domnului Pellegrini formarea unui nou guvern după ce voi primi demisia guvernului actual al domnului Fico’, a spus Kiska după o întâlnire cu vicepremierul Peter Pellegrini.

‘Ieri (miercuri), partidele din coaliţie m-au informat că au sprijinul unei majorităţi parlamentare pentru un nou guvern condus de domnul Pellegrini’, a declarat şeful statului slovac.

Coaliţia guvernamentală de la Bratislava, formată în urma alegerilor din 2016, cuprinde partidul social-democrat Smer-SD al lui Robert Fico, Partidul Naţional Slovac (SNS, dreapta naţionalistă) şi Most-Hid (centru-dreapta, apropiat de minoritatea maghiară), potrivit Agerpres.

Robert Fico s-a oferit, miercuri seară, să demisioneze cu condiţia ca partidul său, Smer-SD, să poată alege succesorul său în fruntea guvernului de coaliţie de la Bratislava.

Citeşte şi Premierul slovac DEMISIONEAZĂ

De asemenea, alte condiţii puse de Fico au fost ca preşedintele Kiska să respecte rezultatul alegerilor legislative din 2016 şi să garanteze şi respecte acordul de coaliţie care a permis formarea guvernului actual, potrivit Agerpres.

Decizia lui Robert Fico de a demisiona, care urmează la două zile după demisia ministrului de interne Robert Kalinak, este legată de scandalul provocat de uciderea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, asasinat cu focuri de armă împreună cu iubita sa în apartamentul lor, în ultimul week-end din februarie.

Anchetele jurnalistice ale lui Kuciak se axau pe legăturile obscure dintre oamenii de afaceri şi politicieni, printre investigaţiile sale mai recente fiind şi afacerile derulate în Slovacia de italieni care ar avea legături cu mafia. În urma celor două crime au fost reţinuţi şapte suspecţi italieni, care între timp au fost eliberaţi din lipsă de probe. Deşi circumstanţele acestui asasinat rămân neclare, uciderea jurnalistului a avut ca efect un val de indignare şi de proteste în Slovacia.