Peter Szijjarto: Aderarea Muntenegrului la NATO este în interesul Ungariei

Aderarea Muntenegrului la NATO ar servi intereselor economice și securității naționale ale Ungariei, a declarat joi ministrul de externe ungar Peter Szijjarto după întrevederi în Muntenegru alături de omologii săi din Croația, Polonia și România, relatează MTI, citată de Agerpres.

23 iul. 2015, 15:54
Peter Szijjarto: Aderarea Muntenegrului la NATO este în interesul Ungariei

Vizita comună a miniștrilor afacerilor externe din România, Polonia, Croația și Ungaria în Muntenegru a avut loc pe 22 și 23 iulie, ca urmare a inițiativei șefului diplomației române Bogdan Aurescu, după discuția avută în aprilie anul acesta cu ministrul muntenegrean al apărării, la București.

Scopul reuniunii a fost acela de a exprima sprijinul față de aderarea Muntenegrului la NATO, a declarat Szijjarto pentru MTI prin telefon. El a estimat că Europa nu s-a mai confruntat cu atât de multe provocări după Al Doilea Război Mondial cum se confruntă în prezent și orice decizie luată astăzi în vederea consolidării stabilității continentului este importantă, potrivit Agerpres.

Integrarea euro-atlantică a Muntenegrului este esențială pentru stabilitatea în Balcanii de Vest, a mai spus Peter Szijjarto, adăugând că Ungaria ‘știe prea bine în ce constă diferența între stabilitate și instabilitate în Balcanii de Vest’. Ministrul a declarat că regiunea ‘se prezintă încă o dată fragilă’ pe fondul celor mai recente provocări de securitate la nivel mondial.

Șeful diplomației ungare a afirmat că Muntenegru este pregătit pentru aderarea la NATO și a subliniat că trupele ungare și muntenegrene sunt în prezent la datorie în Afganistan.

Peter Szijjarto a afirmat că NATO a greșit atunci când a respins în trecut aderarea Muntenegrului, adăugând că aderarea la NATO este benefică economiei unei țări și a subliniat că societățile ungare au investiții semnificative în Muntenegru, în special în sectorul bancar și în turism.