Peter Szijjarto, către Teodor Meleşcanu: Nici Ungaria, nici România nu sunt interesate de tensiuni în relaţiile bilaterale

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a avut o întrevedere cu omologul său român Teodor Meleşcanu, în marja Summitului 16+1 de la Dubrovnik, prilej cu care oficialul ungar a afirmat că în pofida recentelor ''evoluţii îngrijorătoare, cu impact asupra etnicilor maghiari din România, niciuna dintre ţări nu este interesată de creşterea tensiunilor în relaţiile'' bilaterale, transmite vineri MTI.

RomaniaTV.net
13 apr. 2019, 10:14
Peter Szijjarto, către Teodor Meleşcanu: Nici Ungaria, nici România nu sunt interesate de tensiuni în relaţiile bilaterale

Szijjarto a apreciat că este mai bine ca despre problemele existente să se discute ”faţă în faţă”.

”S-a dovedit că negocierile persistente vor conduce la o soluţionare, mai devreme sau mai târziu”, a adăugat ministrul ungar.

Potrivit lui Peter Szijjarto, guvernul de la Budapesta lucrează pentru a rezolva problemele etnicilor maghiari ”în maniera cea mai rapidă şi cea mai constructivă, cu cea mai mică tensiune posibilă”, informează Agerpres.

Pe de altă parte, oficialul ungar a spus că guvernul din care face parte a prezentat o ofertă de a cumpăra 25% din terminalul LNG (gaz natural lichefiat) care ar putea fi construit în Croaţia.

Szijjarto a estimat, într-o întrevedere cu ministrul croat al mediului Tomislav Coric, că este esenţial pentru Europa Centrală să-şi diversifice sursele de gaz natural. El a adăugat că este în interesul strategic al Ungariei ca terminalul respectiv să fie construit şi să ofere ţării sale gaz la un preţ competitiv.

Deocamdată Croaţia nu a oferit un răspuns clar privind construcţia terminalului, dar negocierile între Budapesta şi Zagreb vor continua.