Petiţie contra proiectului ANSVSA care interzicerea vânzării şi reproducerii porcilor

Fermierii sunt nemulțumiți de interzicerea creşterii porcilor în aer liber şi consideră că această măsură nu s-a mai întâlnit în ţările europene, unde porcii crescuţi tradiţionali reprezintă o mândrie şi un obicei bine păstrat, iar pentru acest lucru au făcut o petiţie prin care se opun celui mai nou proiect de ordin al Preşedintelui ANSVSA. 

RomaniaTV.net
04 mart. 2020, 15:14
Petiţie contra proiectului ANSVSA care interzicerea vânzării şi reproducerii porcilor

Crescătorii de suin, în special cei din rasele Bazna şi Mangaliţa, declarp faptul că doresc să îşi crească în continuare animalele în spaţii libere. Aşadar, fermierii au lansat o petuţie prin care îşi apară dreptul de a creşte animalele în spaţii deschise, dar şi să la comercializeze apoi cu forme legale.

 Petiția lansată de fermieri se numește ”Libertatea de a crește si reproduce porci in aer liber în regim gospodăresc și a vinde excedentul” iar scopul acesteia este de a strânge 100.000 de semnături pentru ca proiectul de ordin ANSVSA să nu fie pus în aplicare în forma actuală.

Citeşte şi: UE taxează suplimentar carnea de vită, porc şi pasăre, ceea ce ar reduce consumul cu circa jumătate, până în 2030

Inițiatorul petiției este fermierul Flavius Bisca, iar motivarea este următoarea: ”La francezi (porcul Negru de Bigorre), la spanioli (porcul iberic) și în multe alte țări europene, porcul este crescut în aer liber, în sistem ecologic. În România, porcul crescut în gospodăriile populaţiei deranjează complexele industriale care produc porcul săracului și fac lobby pentru interzicerea reproducerii și vânzării porcului țăranului. 

Petre Daea critică noul ordin al ANSVSA

Petre Daea aduce critici dure noilor reguli impuse de ANSVSA crescătorilor de porci. Autoritatea a hotărât că trebuie să se respecte anumite condiții pentru a limita răspândirea pestei porcine. Una dintre acestea le limiteaza gospodarilor dreptul de a hrani animalele din producția vegetală, iar alta spune că porcii nu pot fi lăsați să se înmulțească.

„Eu abordez intr-o cheie mai pozitiva. Nu-mi place abordarea asta apocaliptica. Sunt aberatii pe care niciunul dintre noi nu le poate intelege, motiv pentru care cei care au facut acest ordin vor purcede imediat la eliminarea acelor prevederi, cum de altmiteri va spun alte doua prevederi: nu mai ai voie sa le dai mancare din productie vegetala decat dupa 30 de zile. De exemplu, daca mama Veta are un dovleac in gradina, trebuie sa-l tină in gradina 30 de zile si dupa sa-l dea de mancare la porc. Eu nu gasesc logica la acest act normativ. Daca nu se respecta ceea ce scrie acolo, crescatorul este sanctionat”, a spus Petre Daea la România TV.

Reamintim că ANSVSA a precizat că au existat consultări cu asociațiile de fermieri și asociațiile procesatorilor de carne pentru stabilirea unor reguli de bună practică pentru creșterea animalelor în cauză. Instituția a precizat că această discuție a avut loc pentru diminuarea pagubelor economice cauzate de răspândirea pestei porcine africane în țară.

Propunerile au rolul de a identifica soluțiile optime care să permită crescătorilor de porci, atât din gospodăria populației (sistemul de creștere nonprofesional), cât și din fermele comerciale să continue creșterea suinelor și să diminueze la minimum pagubele economice cauzate de răspândirea virusului pestei porcine africane pe teritoriul României. Până în acest moment, despăgubirile plătite propietarilor de animale afectate din România se ridică la peste 100 de milioane de euro.”, a transmis ANSVSA într-un comunicat.

Institutia a venit cu aceste precizări după ce au apărut informații în spațiul public potrivit cărora a emis un set de reguli mai stricte pentru crescătorii de porci printre acestea aflându-se și interzicerea creșterii porcinelor la stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri și societăți agricole vegetale.