Petre Daea, la DNA: „Am venit în calitate de martor, depun mărturie”. Ministrul este audiat în dosarul predecesorului său Adrian Chesnoiu

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a ajuns vineri dimineţă la Directia Nationala Anticoruptie. Demnitarul este audiat in calitate de martor in dosarul predecesorului său, Adrian Chesnoiu, acuzat că ar fi aranjat concursuri pentru ocuparea unor posturi importante la directiile de agricultura judetene. Numele lui Daea ar apărea mentionat în discutiile interceptate de procurori.

22 iul. 2022, 09:27
Petre Daea, la DNA: „Am venit în calitate de martor, depun mărturie”. Ministrul este audiat în dosarul predecesorului său Adrian Chesnoiu

Petre Daea a ajuns la DNA unde urmează să fie audiat în calitate de martor în dosarul fostului ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu. Petre Daea nu a dorit să dea nicio declarație în fața jurnaliștilor care l-au aşteptat în faţa sediului DNA.

S-a mulţumit să spună că „am venit în calitate de martor, depun mărturie”.

STENOGRAME Adrian Chesnoiu, acuzat de DNA că i-ar fi dat subiectele pentru concursul de angajare „pilei” lui „nea Petrică”. Reacţia lui Petre Daea

Procurorii DNA Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale față de Adrian Chesnoiu, în prezent deputat PSD, iar la data faptelor având și funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni) și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Adrian Chesnoiu a ajuns săptămâna trecută la DNA. La intrarea în sediul Directiei Nationale Anticoruptie Timisoara, Chesnoiul le-a spus jurnaliştilor ca nu vrea sa dea nicio declaratie pana la finalizarea anchetei pentru ca „nu sunt adeptul justitiei televizate”.

Citeşte şi: Adrian Chesnoiu garantează pentru Petre Daea: „Viitorul agriculturii este în continuare pe mâini bune!”

În ordonanța procurorilor se arată că „în perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, suspectul Chesnoiu Adrian Ionuț, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.

Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați “agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective”, se arată într-un comunicat DNA.

Procurorii DNA susţin că „la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei”.