Petre Daea, anunț de ultim moment. România pregătește taxarea cerealelor din Ucraina care depășesc cantitatea de un milion de tone

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că România nu va interzice importurile de cereale din Ucraina, dar va introduce noi taxe vamale.

18 apr. 2023, 22:24
Petre Daea, anunț de ultim moment. România pregătește taxarea cerealelor din Ucraina care depășesc cantitatea de un milion de tone
Petre Daea, despre importurile de cereale din Ucraina

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, la Antena 3, că România nu are în plan interzicerea importurilor de cereale din Ucraina, dar va introduce taxe vamale pentru cantitățile care depășesc un milion de tone.

„Acordul de asociere care s-a validat în 2017 de către toate Parlamentele țărilor europene prevede foarte clar o accelerare a schimburilor comerciale. Nu mă puneți în situația să analizez decizia luată de Polonia și Slovacia. De precedentul acesta ne folosim să vedem Slovacia ce a făcut, a interzis intrarea în țară a grânelor unde au găsit reziduuri de pesticide”, a declarat Petre Daea.

Citește și: Moţiune împotriva ministrului Agriculturii: Petre Daea şi-a prezentat jurnalul în care îşi notează zilnic ce face la minister/AUR a umplut Parlamentul de pancarte

Ministrul a adăugat că, potrivit datelor de la ANSVSA privind verificările făcute la cerealele care intră în Ucraina, reiese că acestea nu conțin substanțe periculoase.

Cât despre ideea de introducere de taxe vamale pentru cerealele ucrainene, ministrul Petre Daea a spus: „Categoric, da. Folosindu-ne de un articol foarte clar din acordul de asociere, în condițiile în care se depășește un contingent, imediat și noi suntem în această situație. Vă dau un exemplu, un milion de tone, este o propunere tehnică pe care am făcut-o. Propunerea nostră văzând prevederile din acordul de asociere aici se înscrie”.

Citește și: Petre Daea, despre posibilele tăieri de salarii şi concedieri ale bugetarilor. ”Eu nu sunt niciodată cu cuțitul la mine!”

„Dacă ai ajuns la un milion de tone intră automat prevederea din acordul de asociere, intră taxe vamale acolo (…) aceasta este abordarea noastră, în direcția aceasta mergem și ne proiectăm decizia”, a adăugat social-democratul.

Acesta a afirmat că, din ceea ce știe, cantitatea actuală este „800.000 și ceva” de tone.