Petre Daea, avertisment privind o eventuală criză alimentară. Cât de afectată va fi România

Petre Daea, fost ministru al Agriculturii, a explicat cât de afectată ar putea fi România de o eventuală criză alimentară. Reamintim că Marea Britanie a lansat un avertisment potrivit căruia există o îngrijorare majoră privind rezervele de hrană mondiale.

23 mai 2022, 10:29
Petre Daea, avertisment privind o eventuală criză alimentară. Cât de afectată va fi România

Petre Daea, avertisment privind o eventuală criză alimentară. Fostul ministru al Agriculturii a vorbit despre avertismentul lansat de Marea Britanie potrivit căruia există o îngrijorare majoră privind rezervele de hrană mondiale.

Petre Daea, avertisment privind o eventuală criză alimentară: „Îngrijorările sunt peste tot și oriunde”

Citeşte şi Criza alimentară va afecta toată lumea. Rusia susţine că a anticipat şi s-a pregătit de „marea foamete”

Fostul ministru a explicat ce efecte poate avea factorul inflaționist asupra rezervelor de hrană din ţara noastră.

„În primul rând, eu nu sunt partener cu abordările acestea apocaliptice. Aceste analize care introduc într-un sandvici al zilei o serie întreagă de crize, unele peste altele. Am luat criza pandemică a venit și energia, iată că intră și războiul mai vine un virus și așa mai departe.

Sigur că acum foarte multă lume se ancorează la la situația existentă pe planetă dată fiind această explozie a prețurilor și evident, și acest zăngănit al armelor.

Însă, în 2009, la Summit-ul de la Roma, al SAO, care este structura de specialitate a ONU, s-a afirmat atunci, cu cifrele pe masă, că peste 8 miliarde de oameni pe planetă suferă de malnutriție și că la fiecare 6 secunde moare un copil de foame.

Iată că aceste avertismente nu sunt de ieri de alaltăieri dar au pus pe gânduri pe toată lumea și îngrijorările sunt peste tot și oriunde, pentru că ne afectează iată direct și pe noi.

Referitor la România, eu aici n-aș avea o abordare atât de ascuțită din punct de vedere al crizei, pentru că înțelegerea fenomenului și evident derularea activității în agricultură mă face să fiu o cu o doză de optimism mai mare decât ceilalți.

Caut se găsesc echilibrul în analize, în așa fel încât să putem trage o concluzie și în același timp, să ne și putem proteja.

În agricultură factorii de vegetație nu sunt la mâna omului privind apa a agricultură. Factorul vital care desenează nivelul de producție nu este în mâna noastră, deși parțial trebuia să fie

În al 2-lea rând ne putem uita spre ce înseamnă piața în această dată vizavi de balanța produselor agro alimentare gândindu-mă cât importăm și cât exportăm.

Nu, nu 70% noi importăm, pentru că asemenea analize se fac pe cifrele care se înregistrează în magazine și la lanțurile de magazine.

Evident că putem discuta despre carnea de porc care e 80% și știm cu situația acestei specii. Însă ce este îmbucurător și trebuie să reținem este că Guvernul României, Ministerul Agriculturii au urmărit cu atenție desfășurarea celui mai important obiectiv al perioadei și anume însămânțările de primăvară.

Ştim foarte bine că mâncarea se face din rodul pământului. Avem speranța realizării unor producții care să ne asigure hrana în România”, a explicat ministrul Agriculturii la Antena 3.

Citeşte şi Ministrul Agriculturii aruncă bomba despre o potențială criză alimentară. Ce îi așteaptă pe români în acest an