Petre Daea continuă războiul cu cormoranii. „Mănâncă mai mult peşte decât românii. România nu mai trebuie privită ca o grădină zoologică””.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spune că abia aşteaptă să fie pusă în aplicare, începând cu luna septembrie, legea care permite vânarea cormoranilor, despre care spune că au ajuns să mănânce "mai mult peşte decât românii".

30 iul. 2022, 18:19
Petre Daea continuă războiul cu cormoranii. „Mănâncă mai mult peşte decât românii. România nu mai trebuie privită ca o grădină zoologică””.

„În România, cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii. De ce acest lucru? Pentru că măsuri de-acestea, de reglaj al ecosistemului, nu au fost tardive, măsurile acestea au fost lăsate la voia întâmplării (…). Nu cred că România trebuie privită ca o grădină zoologică”, a spus Petre Daea într-o conferinţă de presă susţinută sâmbătă la Bistriţa.

România trebuie privită într-un context general, economic, social şi de mediu, în aşa fel încât să putem realiza în ţară ce ne trebuie şi ca obiective statale pe care trebuie să le urmărim. (…) Da, trebuie să se acţioneze. Ca soluţie privind reducerea efectivului, este una singură. (…) Au sarcina să îi împuşte, la vânătoare, este lege prevăzută”, a spus Daea.

Citeşte şi Petre Daea ne avertizează că pâinea se va scumpi în scurt timp. Vin vremuri grele pentru români

Ministrul a adăugat că, potrivit unor date comunicate zilele trecute de Bruxelles, cormoranii ar consuma zilnic, la nivelul Uniunii Europene, aproximativ o mie de tone de peşte, situaţie pe care a apreciat-o drept „alarmantă”.

Acesta a precizat că efectivul de cormorani din România s-ar ridica la peste 120.000 de exemplare, cu mult mai mare decât cel oficial.

Citeşte şi Petre Daea explică recolta la porumb: „Când desfaci pănușele şi ai luat ciocălăul în mână, aproape te încălzeşti, asta demonstrează că stă rodul ca în etuvă”

În acelaşi timp, Petre Daea consideră că perioada de vânare a cormoranului, stabilită prin lege de la începutul lunii septembrie până la finele lunii februarie din anul următor, ar putea fi extinsă, având în vedere că nu s-a intervenit în timpul pandemiei.