Petre Daea explică recolta la porumb: „Când desfaci pănușele şi ai luat ciocălăul în mână, aproape te încălzeşti, asta demonstrează că stă rodul ca în etuvă”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a explicat joi, de ce merge pe teren și inspectează știuleții de porumb și de ce îl prinde ora 02.00 noaptea pe câmp.
Filip Stan
28 iul. 2022, 22:29
Petre Daea explică recolta la porumb:

Petre Daea explică de ce umblă noaptea prin lanurile de porumb. „Număr boabele și rândurile boabelor. Deci evaluarea producției. Un știulete, când l-a luat un agronom în mână, el se uită la trei lucruri. În primul rând, dacă e cald. Acela era fierbinte. Când desfaci pănușele și au luat ciocălăul în mână, aproape te încălzești, asta demonstrează că stă rodul ca în etuvă, adică greutăți pentru procesele biologice. În al doilea rând, când intri in lanul de porumb si iei stiuletele in mana, ii numeri boabele de porumb care tot timpul sunt pare, aici e o poveste tehnica care nu merita acum sa fie spusa. Numaram radurile, numaram boabele, stim masa cat e, stim cat da stiulete, stiu densitatea si stiu exact ce produce in zona respectiva”, a explicat Daea.

Petre Daea avertizează că trei judeţe nu mai au apă pentru irigaţii. „Să nu mai irosim timpul! La Zimnicea o parte din vadul Dunării s-a transformat în plajă”

Întrebat ce caută și noaptea pe câmp, când nu se poate vedea nimic, el a răspuns: „Da. Pai si ce daca, daca nu-mi ajunge ziua? Ma duc si noaptea. (Văd) ce trebuie. Si vad tot timpul planta, indiferent daca este zi sau noapte pentru ca reflexul de inginer agronom imi da aceasta posibilitate sa inteleg ce e acolo”.

Produse 100% românești pentru români, pe rafturile unui nou lanț de magazine. Petre Daea și Mircea Coșea învie Casa Unirea. Proiectul care ar putea sparge monopolul companiilor străine | EXCLUSIV

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirmă, în urma unor vizite pe teren făcute împreună cu ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloş, că „în câmp se folosesc cele mai moderne instalaţii de irigare” şi că în Planul Naţional de Irigaţii este prevăzută modernizarea sistemului, pe reţeaua existentă. „Prin Planul Naţional Strategic am prevăzut o sumă de 500 milioane euro pentru modernizarea sistemelor secundare de irigaţii si realizarea de sisteme locale. Este şansa noastră de a dezvolta agricultura prin folosirea resurselor de apă de care dispunem. Să le valorificam înainte de a ajunge în mare, când nu le mai putem folosi!”, susţine Daea.

Daea a arătat, joi, într-o postare pe Facebook, că a avut, la începutul săptămânii, o întâlnire la Ministerul Agriculturii cu ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, şi cu echipa sa de consilieri, pentru a stabili paşii ce trebuie parcurşi în vederea susţinerii la Bruxelles a intereselor agriculturii româneşti, căutând soluţii pentru introducerea acestora în PNRR.

„Cu acea ocazie am convenit să mergem împreună în teren pentru a vedea şi înţelege cum este organizat sistemul de irigaţii in România, care a trecut prin etape succesive de degradare, dar şi de modernizare, susţinut cu sume importante de la bugetul statului, aşa cum este cuprins în Programul Naţional de Irigaţii. Lucrările de investiţii, pornite, realizate sau aflate în derulare au avut ca obiective modernizarea staţiilor, creşterea randamentelor de exploatare, reducerea consumului de energie, eliminarea pierderilor de apă, irigarea uniformă a culturilor. Organizarea şi multiplicarea asociaţiilor utilizatorilor de apă şi susţinerea acestora cu bani de la Uniunea Europeană şi din bugetul statului este o soluţie viabilă pentru contracararea efectelor negative ale secetei”, a susţinut el.

Potrivit lui Petre Daea, „în câmp se folosesc cele mai moderne instalaţii de irigare”. „Nu putem vorbi sub nicio formă de un concept învechit. Constatarea la faţa locului a situaţiei din sistemele de irigaţii, acolo unde procesul de modernizare s-a încheiat sau este în derulare, a constituit pentru domnul ministrul Boloş o surpriză plăcută pe care a împărtăşit-o cu harnicii noştri fermieri”, a adăugat ministrul Agriculturii.

El a explicat că reabilitarea acestui sistem prevăzută prin Planul National de Irigaţii se realizează într-un concept nou, pe reţeaua existentă, neavând restricţii privind proprietatea sau scoaterea din circuit a terenului.

„Proprietatea statului asupra infrastructurii principale ne dă libertatea de acţiune. Să nu pierdem niciun moment şi să folosim toate pârghiile pentru reabilitarea sistemului de irigaţii şi extinderea acestuia. Prin Planul Naţional Strategic am prevăzut o suma de 500 milioane euro pentru modernizarea sistemelor secundare de irigaţii si realizarea de sisteme locale. Este şansa noastră de a dezvolta agricultura prin folosirea resurselor de apă de care dispunem. Să le valorificam înainte de a ajunge în mare, când nu le mai putem folosi!”, a îndemnat el.

Miercuri, miniştrii Marcel Boloş şi Petre Daea au vizitat Amenajarea de Irigaţii Pietroiu-Ştefan cel Mare pentru a înţelege mecanismul de funcţionare. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor europene a transmis că este vizată identificarea de surse de finanţare din fonduri europene pentru investiţii în utilizarea eficientă a apei.

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Câte zile poți să ții mezelurile feliate în frigider, de fapt. Așa îți dai seama că s-au stricat, fără să le miroși
Capital.ro
Putin a dat ordin. Cutremur la nivel mondial: Soarta Rusiei depinde de un singur lucru
Playtech.ro
Furtuni violente în România. Grindina a devastat gospodăriile, iar temperaturile au scăzut drastic în doar câteva minute
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Gestul devenit viral al unui agent de pază de la Beach, please!: „Definiția umanității”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
De ce nu mai răcește lada frigorifică. Semne, soluții și greșeli frecvente
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Cutremur în această după-amiază, în România! Care a fost magnitudinea seismului
Cancan.ro
NU E O GLUMĂ! Cât costă o cameră la Iaki, hotelul lui Gică Hagi din Mamaia Nord, în iulie 2025
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Capital.ro
Avertisment pentru fumători. Nimeni nu le-a explicat asta vreodată: „Mai rapid ca la heroină sau cocaină!”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Ce se întâmplă dacă mănânci cireșe cu viermi. Explicațiile specialistilor
MediaFlux
Nicușor Dan a confirmat! Decizie privind noile măsuri! Totul se întâmplă luni!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Povestea trenului nazist plin cu comori. Se crede că a fost ascuns în pământ