Petre Daea: „Îi îndemn pe toţi să mănânce ce trebuie şi să mănânce ce fac românii noştri”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, le recomandă oamenilor să cumpere alimente produse de ”românii noştri”, care oferă saţietate, dar şi gustul pe care fiecare îl caută.

03 mart. 2023, 15:17
Petre Daea: „Îi îndemn pe toţi să mănânce ce trebuie şi să mănânce ce fac românii noştri”

Întrebat despre problemele care apar privind calitatea unor produse care se vând în supermarketuri, ministrul Petre Daea a spus, vineri, la Iaşi, că el este împotriva oricărui produs sintetic şi că îi îndeamnă pe oameni să cumpere de la ”românii noştri”.

”Sunt împotriva oricărui produs sintetic. Eu îi îndemn pe toţi să mănânce ce trebuie şi să mânânce ce fac românii noştri şi să cumpere de la românii noştri. Ocoliţi aceste zone, faceţi ce aţi făcut dintotdeauna, căutaţi produsele pe care le avem şi pe care le ştim noi şi care ne asigură pe de o parte saţietate, dar ne asigură şi acel răspuns la gustul fiecăruia, ştiind că este bun. Este produsul ţării, produsul făcut de noi, de foarte bună calitate şi merită să-l folosim. Lăsaţi restul acolo unde se găseşte”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Se lucrează la slănină artificială. „Somonul românesc” se va produce în laborator

 

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, vineri, la Iaşi, că sunt motive ca preţurile la alimente să mai şi scadă, motivând că piaţa s-a mai liniştit, iar guvernul a scăzut preţurile la energie şi la gaze.

Întrebat, vineri, de jurnalişti despre creşterea continuă a preţurilor la alimente, ministrul Agriculturii a precizat că nu a văzut o astfel de majorare.

”Nu am văzut această creştere. Dimineaţă în piaţă la Iaşi un domn m-a cunoscut şi mi-a ridicat această întrebare. Am mers cu el să ne convingem care e situaţia reală. Nu au crescut şi e bine că nu au crescut. E bine să mai şi scadă. Sunt motive să se întâmple acest lucru. Vor scădea preţurile la alimente. Cred acest lucru, în condiţiile în care piaţa s-a liniştit, iar preţurile la importuri au scăzut. A scăzut şi la îngrăşăminte şi la energie. Guvernul a luat măsuri importante pentru preţurile la energie şi la gaze. Sunt motive serioase ca preţurile să nu mai crească, ba dimpotrivă, să scadă”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Cât despre preţul cărnii de miel de Paşte, ministrul Daea a spus că nu poate spune acum ce se va întâmpla, dar că se aşteaptă să nu crească.”Nu pot spune la miel, dar mă aştept să nu crească, dar sper să se valorifice toţi. Îi îndemn pe toţi să mănânce carne de miel de Paşte, să cumpărăm, că avem de unde şi să folosim această carne care este foarte bună şi dă ajutor crescătorilor de ovine”, a afirmat Petre Daea.

Petre Daea anunţă că Autoritatea Sanitar-Veterinară a prelevat 8.500 de probe din cerealele din Ucraina care ajung pe piaţa românească: Niciuna dintre probe nu a înregistrat depăşiri ale parametrilor

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a afirmat, vineri, referindu-se la calitatea cerealelor din Ucraina care ajung pe piaţa din România, că Autoritatea Sanitar-Veterinară a prelevat 8.500 de probe din aceste produse, iar niciuna dintre probe nu a înregistrat depăşiri ale parametrilor de calitate.

Petre Daea: Nu e cazul să salivăm la orice propunere pe care o fac unii sau alţii. Nu ne plac nici greierii, nu ne plac nici lăcustele. Ne plac produsele pe care le putem realiza în România
Petre Daea a declarat, vineri, la Iaşi, că a văzut multe abordări privind calitatea cerealelor din Ucraina care ajung pe piaţa românească, precizând că ar trebui să fim atenţi şi să ştim realitatea cu adevărat.

”Autoritatea Sanitar-Veterinară, care veghează la calitatea produselor care intră în România, a fost în dispozitiv de lucru. Am vorbit aseară cu preşedintele Autorităţii Sanitar-Veterinare şi spunea că din cele 8.500 de probe care au fost prelevate din produsele care au intrat în România, toate aceste probe nu au prezentat depăşiri de parametri. Sunt produse destinate consumului uman şi consumului de furaje. Autoritatea urmăreşte zilnic şi face control atât prin prelevare de probe în vamă cât şi la destinaţie, ştiind unde ajung cerealele sau alte furaje folosite”, a afirmat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Întrebat despre faptul că producătorii români se plâng de concurenţa greu de gestionat privind cerealele din Ucraina care se vând pe piaţa din România, ministrul Petre Daea consideră că situaţia este reală şi că fermierii afirmă pe bună dreptate acest lucru.

”Conflictul militar a creat o serie întreagă de probleme, inclusiv fermierilor, pentru că pe culoarul de solidaritate o serie întreagă de cantităţi de cereale a ajuns şi în România, creând un blocaj, prin stocurile existente la fermieri. Noi am făcut demersurile necesare, iar în întâlnirea pe care am avut-o cu comisarul european pe probleme de agricultură am stăruit asupra acestei situaţii. Împreună cu alte state, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Bulgaria, am prezentat o informare în Consiliul de Miniştri cu situaţia care există. Am solicitat comisarului să activeze rezerva de criză, astfel încât să ajutăm fermierii pentru a trece peste acest moment dificil. Nu este uşor de realizat. Până la următoarea şedinţă a Consiliului de Miniştri sper să avem un răspuns din partea Comisiei Europene”, a adăugat ministrul Agriculturii, Petre Daea.